CCR s-a pronunțat pe legea pensiilor de serviciu. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Așa cum vă anunțam acum câteva zile VEZI INFORMARE, Curtea Constituțională a României s-a pronunțat azi asupra controlului de constituționalitate a priori privind legea adoptată de Parlament pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Mulțumim onorabililor judecători pentru faptul ca îi ajuta pe colegii noștri sa iasă mai repede la pensie.
Acești stimabili, au subminat efectiv drepturile polițiștilor și  militarilor, declarând modificările la pensiile de serviciu constituționale.
Nu același lucru l-au făcut și in cazul lor, pentru ca in situația lor diminuarea pensiei este neconstituțională nu ca la polițiști și militari. Mai mult, acești domni judecători chiar ne cred prosti, dacă ei considera ca acest circ înseamnă controlul constitutionalitatii unor acte și la unii deștepți se poate sa fie neconstituțional dar la alții nu se poate.

Se pare ca tot acestor domni judecători nu le mai ajung pensiile de peste 20.000 lei , dar in schimb au diminuat pensiile polițiștilor si ale militarilor care și așa nu depășeau 4.500 lei.
”Mulțumim încă o data justiției”, care și de aceasta data ne-a arătat cât de drept se judeca spețele și de ce trebuie introdusă răspunderea magistratului, însă guvernanții nu au acest curaj.

 

Ce spune Curtea:

”În ședința din data de 2 august 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, a decis, cu unanimitate de voturi în privința pct.1 și cu majoritate de voturi în privința pct.2:

1. A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin.(5) și (6) și art.XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.

2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.

În esență, Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa. De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.

Curtea reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă, nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.”

Schimbarea suntem noi!

Echipa Sidepol