Concluziile SIDEPOL în urma convocării Direcției de Ordine Publică
obținut pe baza materialului prezentat în cadrul întâlnirii.
În cadrul ședinței, atât șefii de servicii de ordine publică cât și reprezentanții sindicali au adus în discuție o serie de probleme și deficiențe cu care se confruntă polițiștii operativi, fapt pentru care s-a ajuns la un numitor comun: nevoia de schimbare. Acum rămâne de văzut ce diligențe și ce eforturi vor depune factorii de decizie din arma Poliție cu privire la problemele semnalate dinspre mediul operativ și de execuție, având în vedere faptul că acestea nu încetează a fi transmise atât către superiori, cât și către organizația noastră sindicală.
Facem precizarea că domnul director comisar șef de poliție Vasile ARMAȘU a făcut mai multe precizări cu privire la aspectele sesizate în materialul întocmit și prezentat în cadrul ședinței, concluziile finale pe principalele teme fiind următoarele:
- Referitor la reorganizarea poliție rurale astfel încât subunitățile de tip secție rurală să fie organizate după modelul celor din mediul urban, s-a evidențiat faptul că va fi nevoie de un număr considerabil de polițiști, aspect despre care noi credem că nu ar trebui să fie un impediment atâta timp cât pentru alte structuri noi înființate s-au găsit soluții de completare cu resursă umană. Astfel că, pentru a fi cât mai corecți și obiectivi, împreună cu membrii colegi care activează în mediul rural, vom concepe o schiță de proiect pilot pentru reorganizarea unei astfel de secție rurală pentru a fi implementată. În acest sens vom depune toate eforturile pentru a realiza un parteneriat durabil și eficient pe această linie cu D.O.P., urmând a posta orice progres în această direcție.
Menționăm că actuala organizare din mediul rural a subunităților de poliție nu mai este eficientă și nu mai răspunde nevoilor societății, nevoi care zilnic se concretizează prin sesizări SNUAU 112 care presupun prezența și intervenția la evenimente, în paralel cu necesitatea unei vizibilități și prezențe active a polițiștilor în teren pentru a stabiliza factorul preventiv, dar și cu activitatea de cercetare penală care presupune o gamă largă de activități. De aici și nevoia de a organiza poliția rurală pe 3 paliere: siguranță publică și patrulare(intervenție), criminalitate judiciară(investigații criminale) și proximitate(polițiștii de la posturi). - Referitor la proiectul înființării structurilor mobile de intervenție de ordine publică, denumite în continuare S.M.I.O.P., facem precizare că în cadrul întâlnirii s-a recunoscut necesitatea și oportunitatea unui asemenea concept, doar că lipsa de personal ar putea crea o problemă în punerea în aplicare a acestuia. Credem în continuare că, asemeni punctului 1, într-o primă fază, un proiect pilot ar scoate la lumină în mod obiectiv principalele avantaje pe care acest tip de organizare le-ar putea prezenta, subliniind faptul că structurile S.A.S. vor fi degrevate de activitățile de ordine publică, se va crea o independență operativă nemaifiind nevoie de apelarea sistematică la sprijinul jandarmilor și de asemenea se va consolida activitatea operativă a patrulelor de siguranță publică, atât din mediul urban cât și rural, având la îndemână sprijinul de specialitate al acestor echipaje S.M.I.O.P.
În continuare vom apela la sprijinul D.O.P. pentru realizarea acestui obiectiv, solicitând inițierea acestui demers de dezvoltare și implementare a S.M.I.O.P. la nivelul unei unități județene de poliție, structură care se va organiza și funcționa sub forma unor 4 grupe a câte 5 polițiști și care va acționa în funcție de specificul situației operative la nivelul întregului județ. - Referitor la dotarea cu mijloace de protecție și intervenție, se are în vedere dotarea cu pistoale TASER, fiind deja în demararea un astfel de proiect urmând ca pe parcurs să aflăm mai multe date cu privire la acesta, fiind o un mai vechi deziderat al organizatiei noastre sindicale.
- Referitor la înzestrarea cu mijloace auto de tip VAN, facem precizarea că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se va demara un proces de achiziție de autospeciale cu capacitate de transport mărită, Poliției Române fiindu-i repartizate astfel de autoutilitare. Sperăm că acest proiect de dotare să se îmbine perfect cu inițiativa noastră de creare a structurilor S.M.I.O.P., continuând să facem toate demersurile pentru implementarea acestor soluții. Iată că demersurile (VEZI COMUNICAT) începute cu un an în urmă, astăzi dau roade iar MEMORANDUMUL înaintat la acea vreme conducerii M.A.I. prinde contur, sperăm noi în cel mai scurt timp.
- S-a pus în discuție și nevoia de creștere a autorității și protecției polițistului, urmând ca în cel mai scurt timp organizația noastră sindicală să conceapă un material de inițiativă care să determine factorii de decizie ai M.A.I. să demareze un proiect de modificare legislativă în acest sens. Polițiștii trebuie să fie protejați în activitatea profesională, aceștia riscând zi de zi, să ajungă în fața procurorului pentru diferite presupuse fapte, înainte de a fi cercetat de structurile de control intern, așa cum ar fi normal și logic într-o țară europeană.
- Un alt aspect important este acela al proiectului de dotare al autospecialelor cu mijloace de înregistrare video de tip dash cam, asemeni celor din S.U.A.. Acest proiect presupune instalarea de camere atât în partea frontală cât și anterioară a autospecialei pentru a capta la nevoie orice eveniment în care este implicată autospeciala sau polițistul. La nivelul Direcției Poliției Rutiere fiind deja în curs de testare și implementare un asemenea proiect.
În urma acestor discuții, vom iniția vizite și discuții atât la nivelul I.G.P.R., cât mai ales la nivelul D.O.P. în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă ale polițiștilor și în vederea eficientizării serviciului polițienesc. Ne exprimăm încrederea că domnul director comisar șef de poliție Vasile ARMAȘU împreună cu întreaga Direcție de Ordine Publică, va da curs solicitărilor noastre și vor rămâne deschisi dialogului, ca și până acum, având o colaborare instituțională transparentă.
VEZI MATERIAL SIDEPOL LA CONVOCAREA D.O.P.
Așteptăm în continuare să ne sesizați probleme din mediul operativ al ordinii publice cu care vă confruntați în activitate, precum și propunerile sau soluțiile pe care le considerați necesare în vederea eficientizării activităților și misiunilor de ordine publică la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL