Continuă dotarea structurilor operative ale Poliției

activităților polițienești, lucruri pe care le-am sustinut si le vom sustine cu fiecare ocazie cand am avut întâlniri cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne/ Inspectoratului General al Politiei Române.

PROPUNERI LA ÎNTÂLNIREA CU IGPR / REZULTATE DISCUTII M.A.I. / PROPUNERI GRUP LUCRU I.G.P.R.

Nu putem să trecem totuși cu privirea faptul că în perioada următoare se fac câteva demersuri pentru creșterea gradului de dotare a unităților de poliție și implicit a polițiștilor din stradă, polițiști care au nevoie de toate mijloacele corespunzătoare pentru a-și îndeplini misiunile cu succes, cât și pentru a putea fi mereu în siguranță raportat la escaladarea evenimentelor la care sunt nevoiți să intervină, din ce în ce mai complexe.

Astfel că la data de 15.07.2021, Inspectoratul General al Poliției Române a postat în rețeaua SEAP anunțul privind achiziția a 600 de complete de blocare treceri auto(dispozitive pentru blocarea auto urmărite prin dezumflarea pneurilor). Din cauza birocrației excesive de care țara noastră nu duce lipsă, din păcate, livrarea acestor complete se va face începând cu luna ianuarie 2022, dacă nu intervine vreo contestație, pentru că și la acestea ”ne pricepem”.

Aceste dispozitive și-au dovedit eficiența și utilitatea încă de la prima folosință, dovada fiind cazurile când autoturisme urmărite au fost oprite cu ajutorul acestor mijloace moderne. Problema care există, pentru că nu se putea să nu existe măcar una, e că până în prezent nu au fost elaborate proceduri/instrucțiuni de utilizare a acestor dispozitive, iar mai grav este că polițiștii nu desfășoară periodic activități de mânuire a acestor mijloace, ca la multe alte capitole, poliția ducând lipsă de viziune clară si compacta asupra inregului lant de aplicare a unor demersuri, care chiar dacă sunt implementate pentru a spori siguranta cetateanului si/sau interventia politistului, nu sunt mereu finalizate corespunzător de către factorii decidenti.

De asemenea, tot în perioada următoare, unitățile de poliție vor primi în jur de 5.000 de maiouri antiînjunghiere și antiglonț, urmând ca acestea să fie distribuite polițiștilor operativi. Un aspect pozitiv în contextul în care lipsa mijloacelor de protecție a fost reclamată de mult timp și continuu de către polițiștii din teritoriu, fiind situații în care 10 polițiști trebuiau să împartă 2 veste sau maiouri antiînjunghiere/antiglonț.

Mijloacele de protecție au intrat în dotarea polițiștilor după sacrificiul suprem al eroilor polițiști Sorin Vezeteu și Cristian Amariei. După moartea lui Sorin, M.A.I. a început achiziția de veste antiînjunghiere și antiglonț, însă ele au stat în fișete până la moartea lui Cristian.

În acea zi, șefii de carton ai multor subunități de poliție din țară au dat ordin ca polițiștilor din stradă să le fie distribuite vestele prăfuite din depozite. De ce nu până în acea zi? Din cauza incompetenței și a mentalității fără logică a unora care au preferat să vadă cravata polițiștilor bine așezată la gât și care au interzis practic purtarea unor elemente tactice de protecție, dând dispoziții să fie purtate doar la nevoie sau pentru poze.

Ambele modele, fie ele antiînjunghiere sau antiglonț, sunt binevenite pentru că pot preveni tragedii, ceea ce este deplasat și încă nu înțelegem este că acestea nu au ajuns la toți polițiștii din stradă de ce nu se fac achizitii pentru tot personalul aflat în subordine, în conditiile în care structurile operative ale Poliției Române numără aproximativ 30000 lucrători.

Precizăm că organizația noastră sindicală continuă demersurile pentru solicitarea dotărilor necesare pentru polițiști, urmând ca de fiecare dată, cu ocazia fiecărei întâlniri cu conducerea M.A.I./I.G.P.R. să punctăm acest aspect și să evidențiem importanța continuării programelor de înzestrare.

Dacă aveți de transmis propuneri pe marginea acestui subiect, așteptăm mesajele dvs. la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL