Decizia 51 pusă în aplicare prin OUG. Când se primesc banii

modificări fiscal bugetare.

Așa cum vă anunțam acum o săptămână (VEZI INFORMARE), după finalizarea ședinței de Guvern, s-a discutat ordonanța de urgență indicată mai sus, ordonanță care vine, după o lungă perioadă de timp în care am așteptat să pună în aplicare Decizia 51/2019 a Î.C.C.J. privind salarizarea la nivel maxim.

Care sunt principalele prevederi ale ordonanței:

    • se primește valoarea corespunzătoare sporului de fidelitate, care se include în valoarea salariilor de funcție (5-10-15-20%, în funcție de vechimea în sistem);
    • valoarea sporului pentru studii superioare, care de asemenea intra în componența salariului de funcție și se acordă agenților de poliție care își desfășoară activitatea în domeniul studiilor absolvite (spor 25%);
    • sporul pentru condiții de pericol deosebit, plătit la nivel maxim ( spor 30%);
    • valoarea sporului pentru complexitatea muncii, de asemenea plătit la nivelul maxim de 15%.

Drepturile enumerate mai sus se acordă și pentru perioada ultimilor 3 ani de zile, prin recalculare, de la 01.2017-01.2020, cât și după această dată pentru cei care încă sunt în activitate, recalcularea drepturilor aferente efectuându-se corespunzător condițiilor în care fiecare lucrător si-a desfășurat activitatea în perioada menționată.

La acest calcul se adaugă și majorările salariale corespunzătoare din diferența până la nivelul salariilor de funcție prevăzute de lege pentru anul 2022.

Sumele de bani astfel calculate pentru perioada ultimilor 3 ani, se vor primi după cum urmează:

-5% pentru primul an după data de 30.01.2020;

-10% pentru al doilea an;

-25% pentru anul trei;

-25% pentru anul patru;

-35% în ultimul an.

Pentru sumele de bani rezultate ca urmare a calculului prezentat, ce vor fi plătite pentru colegii aflați în activitate, pentru viitor, plata se va efectua în termen de 120 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, plus regularizările ce sunt calculate după data de 30.01.2020, sume ce vor fi esalonate în plăti lunare, până la stingerea soldului restant, urmând ca ministrul de interne să emită norme metodologice de aplicare a prezentelor prevederi, în termen de 45 zile de la data OUG.

De menționat că odată aceste sporuri recalculate și introduse în valoarea salariului de funcție, vor duce la mărirea bazei de calcul a salariului de funcție pentru colegii care primesc sporuri pe bază de pontaj, făcând ca mărirea să fie peste media calculată și prezentată zilele trecute de catre ministrul de interne.

Dintr-o lecturare simplă a acestei ordonanțe reiese faptul că drepturile vor începe a fi puse în plată, probabil, după rectificarea bugetară din vară, urnând ca sumele necesare pentru achitarea restanțelor și a sumelor recalculate să fie virate de la Finanțe în visteria M.A.I.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL