Dotăm polițiștii dar nu prea. Bastoane în loc de tasere

Mai exact este vorba de maxim 9.000 buc. bastoane telescopice și 12.000 buc. bastoane cu electroșocuri, mijloace care ar urma să intre în dotarea polițiștilor de ordine publică și transporturi.

Deși în ciuda evenimentelor de amploare cu impact mediatic din ultima perioadă și a miilor de solicitări venite din partea polițiștilor, inclusiv a noastră a Sindicatului Democratic SIDEPOL, prin care se cere dotarea de urgență cu pistoale de tip taser, comanda I.G.P.R. preferă o alternativă și o soluție mai ieftină: bastoane cu electroșocuri. 

În motivarea prezentă din anunțul de licitație se face trimitere la un articol din Legea 218/2002 privind funcționarea și organizarea Poliției Române care nu mai este în vigoare de la data de 26.01.2020.

Articolul 33(articol vechi de lege)

(1) Pentru descurajarea, împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea și liniștea publică, acțiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, polițiștii pot folosi scuturi de protecție, căști cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și paralizante, jeturi de apă, arme cu glonț din cauciuc și cătușe, câini de serviciu, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă.

Legea 218/2002 a fost modificată de Legea 192/2019, articolul 33 devenind articolul 44 și având următorul text:

Articolul 44

Polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când:

Modificarea făcută de legiuitor a fost oportună în vederea necesității dotării efectivelor de poliție cu tasere, mijloace cu electroșocuri care nu produc vătămări corporale și care sunt des întâlnite în dotarea polițiștilor europeni și americani. Cu toate acestea conducerea Poliției Române preferă să achiziționeze bastoane cu electroșocuri în locul acelor tasere, probabil din cauza prețului mai ridicat.

Din verificările făcute până acum de organizația noastră sindicală, la nivel european nu au fost identificate efective de poliție care să fie dotate cu astfel de mijloace.

Despre capabilitățile, oportunitățile, avantajele și dezavantajele acestor două mijloace am dori să le subliniem pe cele mai importante:

 

Baston cu electroșocuri

Taser

Preț

≈180 lei

≈2000 lei

Distanță de folosire față de agresor

0,5 m (lungimea bastonului)

2-8 m (raza de bătaie a cartușului)

Tipul de contact

Direct prin atingere/lovire

Indirect prin lansarea cartușului cu dispozitivul de agățare

Lanternă

Da

Da, inclusiv laser pentru o mai bună acuratețe

Înregistrare utilizare

Nu

Da

Tensiune

≈100.000V

≈250.000V

 Vom urmări îndeaproape această achiziție și vă vom ține la curent cu toate informațiile necesare, deoarece, după toate evenimentele recente în care au fost implicate polițiști, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, există o nevoie URGENTĂ de dotare corespunzătoare, la standarde europene, dotare care să vină în sprijinul colegilor din dispozitivele de ordine și siguranță publică.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL