Facilități noi pentru arestații din centrele Poliției

 Pentru a doua oară în mai puțin de 2 luni de zile (VEZI COMUNICAT)Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea centrelor de reţinere şi arestare preventivă, precum şi măsurile necesare pentru siguranţa acestora, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 14/2018, este supus unei modificări, dar în niciun caz una care să îmbunătățească munca desfășurată de colegii din aceste centre.

Pe site-ul M.A.I este pus în transparență decizională un nou proiect de modificare a regulamentului după care funcționează centrele, însă cu facilități pentru persoanele private de libertate, nicidecum pentru polițiști.

VEZI PROPUNEREA DE MODIFICARE

Se intenționează asigurarea exercitării dreptului la comunicare online, urmând a se achiziționa echipamente pentru comunicări on-line ce  cuprind echipament informatic destinat comunicărilor audio-video necesar realizării comunicării audio-video on-line şi surse neîntreruptibile de tensiune, după caz.

Ca și punct de vedere al specialiștilor din minister, aceștia invocă următorul motiv:

”Ca urmare a monitorizării datelor și informațiilor din presa scrisă și audiovizuală, au fost identificate mai multe articole care fac referire la acțiuni de protest ale deținuților (incendierea bunurilor din camerele de cazare la Penitenciarul Satu Mare), existând riscul ca protestele să escaladeze la toate unitățile de detenție, inclusiv în centre de reținere și arestare preventivă.

Aceste acțiuni ar avea ca sursă de declanșare nemulțumirea față de condițiile precare de detenție din unitățile de detenție (calitatea necorespunzătoare a hranei, accesul la asistență medicală etc.) și lipsa contactului efectiv cu mediul de suport din exterior (membrii de familie, aparţinători sau alte persoane).

Astfel, pentru prevenirea apariţiei unor incidente similare în centrele de reținere și arestare preventivă, se impune ca la nivelul unităților teritoriale ale Poliției Române în cadrul cărora funcționează aceste centre, concomitent cu monitorizarea atentă a comportamentului și a preocupărilor persoanelor private de libertate custodiate, adoptarea, cu prioritate, a unor măsuri legale adecvate pentru prevenirea oricăror evenimente negative și pentru asigurarea unui răspuns prompt, optim și coerent prin coordonarea acțiunilor și corelarea eforturilor, în îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților legale.

 Este un lucru foarte bun că se preocupă de starea și condițiile persoanelor private de libertate, asta în contextul în care statul român a plătit foarte mulți bani prin deciziile CEDO, din cauza condițiilor improprii din centre de reținere și penitenciare, însă așteptăm si ziua în care conducerea ministerului va face ceva și pentru colegii care își desfășoară activitatea acolo, condițiile în care aceștia lucrează fiind mult sub cele în care stau arestații, să nu mai vorbim de sporurile pe care nu le primesc în comparație cu colegii de la penitenciare , care fac aceeași activitate.

Pentru a putea interveni pertinent la acest proiect de modificare a regulamentului, vă rugăm să ne transmiteți propunerile dvs, pentru orice modificare pe care o considerați necesară, la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro, urmând să le centralizăm și să le transmitem către conducerea ministerului.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL