Haosul instituțional creat de împuternicirile din poliție
Și așa cum era de așteptat, în funcții cheie au fost numiți ”polițiști” fără experiență, care au avut recomandări de la persoane sus-puse, cu singurul scop de a acumula vechime în funcții de conducere, ca mai apoi să aibă posibilitatea să acceadă în poziții râvnite, locuri călduțe prin minister sau Inspectoratul General al Poliției Române.
Exemple sunt foarte multe de persoane împuternicite în funcții cheie, atât de șefi servicii în teritoriu sau la nivel central, cât și șefi de inspectorate (acest subiect fiind cel mai sensibil), oameni care până la aceste numiri au condus eventual autoturismul de serviciu sau cel al soției, în niciun caz destinele a mii de oamenii, cum este cazul inspectoratelor județene de poliție.
Deși la nivelul fiecărei unități de poliție au existat și există lucrători cu experiență, adevărați profesionisti în munca de poliție, aceștia nu au avut binecuvântarea conducerilor I.G.P.R. și M.A.I. pentru a fi împuterniciți/desemnati în funcțiile respective de comandă, chiar dacă erau cei mai în măsură să conducă unități grele din punct de vedere al situației operative, situație pe care o cunoasteau în amănunt.
Așa ne-am trezit cu pile și piloși, fără gram de experiență și fără a cunoaște problematica unităților la care au fost ”unși” ca ”manageri”, care s-au perindat de la o structură la alta, de la un județ la altul, doar pentru a se simți mai bine în pielea lor (probabil așa consideră unii dintre ei dacă sunt ”șefuți”), sau pentru a face jocurile și interesele mai marilor conducători de la orașul cu multe lumini, de unde se dă ora exactă.
Și ca să venim și cu date concrete pe acest subiect, la o simplă analiză a site-ului Poliției Române, constatăm faptul că mai bine de jumătate dintre județe țării (peste 22 de unități de poliție), sunt conduse de persoane desemnate/împuternicite/delegate/detașate, sau alte forme și interpretări ale cadrului legal privind ocuparea funcțiilor de conducere.
Nu putem să fim ipocriți si să nu recunoaștem că în toată această tevatură și alergătură a unora după funcții, avem si câtiva profesioniști (îi numărăm pe degete, ce-i drept), care fără voia lor se află într-o astfel de postură (din cauza faptului că nu se organizează concursuri de ocupare a funcțiilor), însă, procentajul mare, ne trimite strict către cei care nu sunt profesioniști, care nu au ce căuta în acele posturi, care fac mai mult rău decât bine.
Încă de la preluarea primului mandat de premier, atât Ludovic Orban, cît și actualul premier Florin Câțu, au declarat sus și tare că se va termina cu împuternicirile în cea mai mare instituie de forță a statului român, însă, așa cum ne-au obisnuit guvernanții, politicienii în general, am rămas doar cu vorbele, pentru că în ambele mandate ale ministrilor de interne recenți (Marcel Vela și Lucian Bode), Poliția Română a avut și are parte în continuare de cei mai mulți împuterniciți în funcții cheie, în toată tara și la nivel central.
Avem foarte multe sesizări venite de la colegii noștri din țară, cu privire la aspectele arătate anterior, însă astăzi, o să ne aplecăm asupra uneia dintre cele mai importante unități de poliție din țară, raportat la situația operativă și peste 2000 de angajați încadrați, Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj.
După ce mai bine de 10 ani de zile această unitate a fost condusă de către un singur om, care a reușit suficient de multe lucruri pentru a fi amintit în acest material, au urmat o serie de ”perindări” pe la conducerea unității de poliție(nu mai puțin de 4 persoane într-un singur an), care au făcut din acest inspectorat o haltă pentru unii și o rampă de lansare pentru alții, iar instituției DOAR RĂU (cu excepțiile de rigoare amintite într-un paragraf anterior).
Si pentru că vorbele zboară și pozele rămân, atașăm câteva imagini recente, din curtea unui inspectorat condus de un împuternicit:
Da, vedeți foarte bine. Stirea a fost pe toate posturile de televiziune și canale de social media, zilele trecute. Lipsa de implicare, nepriceperea, deciziile luate pe genunchi, lipsa consultării cu persoanele responsabile pe linii de muncă, această preamărire a eu-lui a dus către această pagubă imensă adusă unei instituții de prestigiu. Cu siguranță că, așa cum este pe la noi, la români, de vină va fi ”mortul”, iar unii chiar vor primii laude pentru cum au ”gestionat ” catastrofa.
Dar nu, vă spunem noi, vă spun toți angajații acelei unității și nu în ultimul rând, vă spune presa: PROBLEMA NU ESTE LA MORȚI, CI LA O PERSOANĂ VIE, care umblă trufașă prin curtea acelei unități de poliție.
Vom fi obiectivi și verticali de fiecare dată, în apărarea drepturilor si intereselor colegilor nostri, în respectarea instituției la care ne desfășurăm activitatea, însă nu putem fi nepăsători la BĂTAIE DE JOC! Vom sesiza conducerea M.A.I. cu privire la cele arătate mai sus și vom cere controale care să scoată adevărul la lumină.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL