La loc comanda! Șefii polițiștilor vor purta uniforma la misiuni și controale.

controale.

Din păcate, în ultimii ani s-a consacrat o practică la nivelul Poliției Române și anume, coordonarea unor misiuni sau controale a efectivelor de polițiști în uniformă de către șefi îmbrăcați lejer în civil. Nici asta poate că nu ar constitui o problemă atât de gravă, pe cât o constituie faptul că acești șefi, unii dintre ei, fiind îmbrăcați casual sau sport, depinde de unde vin atunci când se decid să-și controleze subalternii, constatau și chiar dispuneau sancționarea sau demararea cercetării prealabile, culmea, pentru nereguli referitoarea la portul uniformei de către polițiști.

O situație mai mult decât hilară și cu atât mai mult incredibilă cu cât, acești șefi, cu ocazia unor misiuni de ordine publică unde comandă sau coordonează efective operative echipate în uniformă, se prezintă în ținută civilă, nefiind supuși vreunui risc sau să aibă vreo responsabilitate operativă la fața locului, fiind ”apărați” de hainele civile.

Practic, nu au fost puține cazurile când acești domni, fie la costum, fie la trening, dădeau ordine și dispoziții colegilor în uniformă de la adăpostul hainelor civile, aceștia stând pe bancă în parc, mâncând un sandviș, stând la taclale cu prieteni civili, creând o stare de nemulțumire majoră în rândul subordonaților care se vedeau puși în situația penibilă în care nici măcar nu li se răspundea la salut, nu care cumva șeful să fie dibuit de persoanele civili ca fiind polițist. Aici amintind celebrele cazuri când colegii nu erau încheiați la bluzon, nu purtau celebra caschetă sau magica cravată, articole mitice care salvează polițistul de la ultraje, altfel nu înțelegem de unde mania și zelul cu care unii șefi ”dădeau de pământ” cu colegii ”neconformi”.

Deci, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: le este unor șefi din Poliția Română rușine să poarte uniforma? Dacă da, atunci de ce constată și sancționează polițiștii pentru abateri de la regulamentul privind portul uniformei, dacă ei nici măcar nu o poartă?! Iată, că aceste aspecte ne demonstrează încă odată ca vocația și uniforma de polițist nu este pentru oricine, iar unii șefi  sunt exemplul perfect.

Din fericire, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum și a Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu specialiștii de resort, au dispus preluarea propunerii SIDEPOL prin care se prevede ca ”Șefii unităților și subunităților din subordinea inspectoratelor generale și adjuncții acestora sunt obligați să poarte uniforma, dacă specificul activității nu impune altfel, când desfășoară activități la care participă efective în uniformă sau în situația în care efectuează controale sau verificări a activității acestora.” 

Trebuie să recunoaștem că de această dată, dacă s-a dorit și s-a vrut, instituția s-a comportat și a acționat profesionist.

Tot în aceeași ordine de idei, aspectele sesizate nu au scopul și nu intenționează să generalizeze, precizând că există superiori ai polițiștilor care își execută atribuțiile de șefi în mod exemplar și profesionist, aici amintind doar cazul domnului inspector general Benone MATEI care s-a prezentat în uniformă de serviciu la ședința de lucru cu organizațiile sindicale, fapt ce ne face să credem că suntem pe drumul cel bun.

Pe această cale dar și în urma discuțiilor avute la sediul I.G.P.R. dintre organizația sindicală și conducere, am luat hotărârea ca, până la adoptarea ordinului și până când acesta va produce efecte, să transmitem o solicitare prin care să se dispună în teritoriu ca șefii să se echipeze cu uniforma de polițist atunci când coordonează sau participă la misiuni și controale.

Credem că această solicitare este de bun simț, având în vedere notorietatea cazurilor de abuz la care au fost supuși unii colegi de către unii șefi, care venind de la petreceri sau nunți, se abăteau de la traseu pentru a-și controla subordonații.

Înțelegem importanța actului disciplinar și uniformizării portului uniformei, dar acesta să se facă în mod egal cu toate categoriile de polițiști care intră în sfera de acțiune a acestei problematici, în speță portul uniformei.

Aspectul moral de asemenea nu trebuie neglijat, neputând vorbi de moralitate atunci când cel care constată o deficiență și propune o sancțiune, nu este adeptul sau nu servește principiului puterii exemplului, principiu care ar trebuie să guverneze relația dintre superiori și subordonați în cadrul armei Poliție.

 

VEZI SOLICITARE SIDEPOL

 

Așteptăm în continuare propunerile, solicitările și observațiile dumneavoastră pe această temă, la adresa de email: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL

Atasamente