M.A.I. mai face un pas spre decontarea asistenței juridice pentru polițiști
La data de 02.08.2024 pe site-ul M.A.I. la secțiunea transparență decizională a fost postat Proiectul ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, pentru aprobarea normelor de aplicare a dispozițiilor privind dreptul polițistului la decontarea cheltuielilor de asistență juridică .
Astfel, odată cu adoptarea OUG nr.82/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr.360/2002, textul art.28 alin.(1) lit.o) a fost modificat și, în prezent, prevede faptul că polițistul are dreptul la:
„o) decontarea cheltuielilor de asistență juridică efectuate de acesta în cadrul unui proces penal și/sau civil, care a fost desfășurat sau se desfășoară împotriva sa, pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și în cadrul unui proces penal în care are sau a avut calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj.;”
Vezi aici referatul de aprobare
În acest scop, a fost elaborat proiectul ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne pentru aprobarea Normelor de aplicare a dispozițiilor privind dreptul polițistului la decontarea cheltuielilor de asistență juridică, prin care se propun următoarele:
1. Stabilirea tipurilor de documente pe care polițistul trebuie să le prezinte pentru a dovedi existența uneia dintre cele trei situații în care poate accesa dreptul la decontare.
2. Stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească documentele justificative pe baza cărora urmează să se facă decontarea cheltuielilor de asistență juridică.
3. Stabilirea modalității în care se determină data luării la cunoștință de către polițist despre dobândirea calității procesuale, în vederea stabilirii unității în care era încadrat polițistul în sensul art.281 alin. (1) și (2) din Legea nr. 360/2002, cu modificările și completările ulterioare.
4. Stabilirea modului în care se determină data efectuării cheltuielilor de asistență juridică în vederea calculării termenului de decădere prevăzut la art.281 alin.(1) din Legea nr. 360/2002, cu modificările și completările ulterioare.
5. Stabilirea unor aspecte procedurale care vizează depunerea și înregistrarea cererii pentru decontarea cheltuielilor de asistență juridică, precum și a termenului și a modalităților de soluționare a acesteia.
6. Stabilirea unor norme tranzitorii care privesc aplicabilitatea/inaplicabilitatea noii reglementări în raport cu situațiile apărute anterior intrării sale în vigoare.
Vezi aici modelul de convenție
Noua reglementare tratează, pe larg, condițiile și limitele în care poate fi exercitat acest drept, stabilind, printre altele, posibilitatea decontării cheltuielilor efectuate atât în cadrul unui proces finalizat, cât și în cadrul unuia aflat în curs de desfășurare, aplicarea unui plafon maxim și a unui termen de decădere pentru exercitarea dreptului, obligația încheierii unei convenții privind decontarea cheltuielilor de asistență juridică între polițist și ordonatorul de credite, dar și situațiile în care
polițistul este obligat să restituie sumele primite.
Odată cu intrarea în vigoare a ordinului al cărui proiect este pus în discuție, va fi abrogat OMAI 9/2009.
Așteptăm așadar propunerile voastre cu privire la proiectul de ordin pus în discuție.
Schimbarea suntem noi!
ECHIPA SIDEPOL