Majorarea salariilor de grad – în linie dreaptă

Proiectul a parcurs în perioada 30.12.2022-04.01.2023 mai multe etape de avizare și clarificare în urma unor observații de la Ministerul Finanțelor, ieri fiind trimis de către inițiatori la C.E.S. în vederea obținerii unui ultim aviz necesar analizării de către Guvern în cadrul ședinței de astăzi. Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiști și polițiști de penitenciare va crește cu sume cuprinse între 200 și 450 lei.

Trebuie menționat faptul că aceste majorări ale salariilor și soldelor de grad s-au realizat practic printr-o diminuare a sumei rezultate în urma raportării la salariul minim brut garantat în plată la nivel național de 3.000 de lei. Asta în condițiile în care Ministerul Finanțelor a avut observații la forma inițială a proiectului obligând inițiatorii să justifice sumele rezultate, obicei caracteristic guvernelor recesioniste care mențin constant un grad de sărăcie și un trai cât mai departe de decent.

Astfel, M.Ap.N.-ul a fost obligat să revină cu formula de calcul din care, surpriză, constatăm că suntem în continuare prejudiciați cu sume cuprinse între 490-1025 de lei în funcție de gradul avut. Aceasta este politica cu care defilăm și în 2023, o politică a austerității, o politică a înghețărilor salariale și a unei inflații scăpate de sub control. 

 

Ne vedem nevoiți ca și în acest an eforturile noastre să se îndrepte spre actualizarea drepturilor salariale ale polițiștilor și militarilor care sunt cetățenii de mâna a III-a ai acestei țări în contextul în care înregistrăm restanțe dinspre Guvern atât la capitolul aplicării Legii 153, cât și a actualizării normei de hrană, a normei de echipare și a sporului de solicitare neuro-psihică, acum adăugând pe listă un nou drept acordat cu țârâita reprezentat de acest salariu de grad ”majorat” prin diminuare.

 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL