Noi dotări pentru protecția polițiștilor. Imagini în exclusivitate
rutieri. Organizația noastră sindicală dar și mii de polițiști consideră ca fiind normală dotarea cu mijloace de protecție și intervenție precum căștile antivandal cu vizor, scuturi antivandal, vestele antiglonț, pulverizatoarele de capacitate mărită, taserele, sistemele de blocare auto etc.
De aceea încă din timpul stării de urgență, ca urmare a exploziei fenomenului tulburării grave a ordinii și liniștii publice greu de stăpânit cu pantaloni de stofă, caschetă, cravată, pantofi cu toc, bastoane B2, spray-uri de mână, o pereche de cătușe la 2 patrule, am solicitat continuu și urgent Ministerului Afacerilor Interne să scoată de la naftalină dotările care există în magazii și depozite și pot fi folosite de polițiști pentru a executa misiunile în siguranță, precum să și demareze procedurile de achiziție a acestora.
Starea de urgență a trecut, starea de alertă e pe final iar o parte din aceste mijloace încep să apară, niciodată nu e prea târziu. Însă ce ne facem atunci când acestea sunt de slabă calitate și nu întrunesc standardele pentru care ele au fost concepute?
Începând de azi a început distribuirea în teritoriu a căștilor de protecție cu vizor și a sistemelor de blocare auto. Vom începe prin a menționa că este binevenit aceste demers, ca întotdeauna și că polițiștii așteaptă aceste dotări alături de uniformă, legislație, programe de pregătire, condiții de muncă decente și altele.
Unitățile de poliție din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, au fost informate printr-o circulară, despre faptul că trebuie să ridice de la depozitul central al IGPR, mijloacele de protecție cu care urmează să fie dotați polițiștii:
– căști de protecție cu vizor, pentru structurile de ordine și siguranță publică și
– complet sistem blocare auto, pentru structurile de Politie Rutieră.
În perioada 03.08-07.08.2020 urmează să fie făcută distribuirea acestor materiale, în teritoriu, din păcate însă, materialele vor fi insuficiente pentru asigurarea protecției tuturor polițiștilor operativi (așa cum era normal), mergându-se, probabil, pe principiul, 1 cască la 5 polițiști.
Deja o parte dintre acestea au ajuns la unitățile de poliție și așa cum era normal, am primit și feedback de la colegi, însă este unul negativ. Nu cunoaștem care au fost criteriile care au stat la baza achiziției sau cu cine s-au consultat specialiștii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, dar calitatea echipamentelor de protecție achiziționate lasă de dorit.
O primă observație este cu privire la căștile de protecție, care sunt confecționate integral din plastic, nu din fibră de sticlă si care nu pot asigura o protecție eficientă la nivelul capului. În ceea ce privește completul sistem blocare auto, acesta este tot din plastic, iar cuiele se pot îndoi foarte ușor la contact.
Totodată vom sublinia că noile căști intrate în dotare nu par deloc a fi ceea ce se dorește, și anume căști de protecție. Studiind în materie de tactică militară și polițienească, cu accent pe segmentul de ordine publică aceste căști trebuie să fie concepute dintr-un material rezistent la lovituri, iar pe interior să existe un strat gros de material de tip polistiren sau altă soluție mai modernă care să absoarbă șocul, în niciun caz un sistem bazat pe chingi care susțin o bucată de material ce se așează pe cap pentru susținere.
Golul dintre cască și material, precum și balansul produs prin lovire vor favoriza posibilele vătămări ale celui care o va purta precum și o creștere a gradului de incomoditate. La nivel mondial există un model standard, dar pe care M.A.I. nu a dorit să îl achiziționeze, așa cum a făcut pentru colegii jandarmi. Un model care vine cu o formă specială menită să respingă cu efect de ricoșeu obiectele aruncate asupra polițistului și care să reducă efectul produs de impact, însă despre modelul luat pe repede-înainte pentru polițiști nu știm dacă se pot spune aceleași lucruri fiind un model care nu se folosește în Europa.
De asemenea trebuie menționat că acest model nu are prevăzută protecția de tip guler pentru ceafă și gât, așa cum au toate căștile de tip antivandal. Deci, domnilor conducători ai M.A.I., noi polițiștii de ce nu putem fi dotați eficient, calitativ și modern precum jandarmii?
Am susținut de foarte multe ori că este nevoie de dotarea polițiștilor cu elemente de protecție eficiente și raportate la nevoile actuale, având discuții cu factorii decidenți din M.A.I. (la nivelul I.G.P.R. fiind puțin mai greu de avut astfel de discuții pe linie de resort logistic sau conducere, deoarece este aerul rarefiat și poți, mai greu, să ajungi la nasul ”comandanților”).
Ca de fiecare dată, susținem în continuare și solicităm atât conducerii Ministerului Afacerilor Interne, cât și conducerii Inspectoratului General al Poliției Române, să efectueze consultări cu organizațiile sindicale și cu polițiștii operativi, pentru orice fel de îmbunătățiri pe care doresc să le aducă sistemului, fiind foarte greu pentru ”unii specialiști” din structurile centrale, care au vazut infractori și intervenții în forță doar la televizor, să ia cele mai bune decizii în ceea ce priveste dotarea eficientă a polițiștilor operativi.
În contextul viitoarei reorganizări a instituției, salutăm demersurile și eforturile depuse de conducere pentru a aduce un plus valoarea sistemului național de ordine și siguranță publică, prin dotarea cu autospeciale noi, pistoale de ultimă generație, veste antiglonț și antiînjunghiere, căști de protecție și alte lemente care pot face diferenșa între viață și moarte, dar cu toate acestea, puțin mai multă atenție și consultare,NU STRICĂ NICIODATĂ.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL