Noua uniformă – eșecul anului

După tărăgănări anuale, după zădărniciri semestriale, după tot felul de interese ale mai marilor ministerului, iată că, Inspectoratul General al Poliției Române, cu o discreție nemaiîntâlnită a dat drumul la 2 licitații pentru două acorduri cadru ce vizează achiziția pe 2 ani a sute de mii de articole de echipament prevăzute în noua structură de echipare pentru polițiști.

Deși, la data de 13.12.2021 a fost organizată de către M.A.I. o prezentare comună cu armele, sindicatele și reprezentanții industriei textile, în urma căreia s-a convenit ca armele să continue procesul de consultare și dezbatere pe tema noului model de uniformă, sub o formă clasică de neseriozitate și în spiritul degradării dialogului social, fenomen tot mai vizibil, factorii de decizie ai Poliției Române au stabilit în mod ”secret” specificațiile tehnice ale noii uniforme.

Astfel, fără să știe nimeni, iar când spunem nimeni ne referim la acei ”nimeni” de polițiști, vreo câteva zeci de mii, a căror părere nu prea mai contează de 20 de ani, aceste două licitații au fost publicate ieri, 19.03.2022 – ora 11:00, în SEAP, intrând în procedura legală de achiziție. Un acord cadru vizează cumpărarea de articole de îmbrăcăminte, iar celălalt este destinat încălțămintei. 

Nu mare ne-a fost de asemenea mirarea să constatăm deja primele probleme, deficiențe și nereguli legate de modalitatea și procesul de achiziție, design și culorile noului  echipament, dar și alte aspecte ce țin de noua uniformă concepută în ”secret” în laboratoarele M.A.I.-I.G.P.R. Organizația noastră sindicală a fost mereu prezentă cu orice ocazie care a vizat această chestiune legată de schimbarea uniformei, înaintând M.A.I. zeci de adrese, propuneri și observații, acestea fiind publicate și urcate deja anterior pe site.

Analizând din punct de vedere practic modalitatea de achiziție, data la care au fost publicate anunțurile și termenele uzuale, cel mai devreme primele articole de echipare vor intra în dotarea polițiștilor în lunile septembrie-noiembrie 2022. De unde putem trage și concluzia că, aparte de echipamentul pentru elevi care va fi asigurat de școli prin grijă proprie, promoția noiembrie 2022 va putea fi echipată cu prioritate cu noua uniformă cu ocazia încadrării la sfârșit de an.

Referitor la schițele noilor modele putem să facem precizarea că următoarele imagini, așa cum le-am prezentat și 13.05.2020(vezi comunicat), sunt definitorii ele reprezentând specificațiile tehnice de produs aproximative.

Legat de cantitățile și tipurile de echipament ce se vor putea fi achiziționate pe parcursul celor 2 ani în care cele două acorduri vor fi în vigoare, I.G.P.R. va putea cumpăra:

  • Costum din stofă vară/iarnă(uniforma de reprezentare și ceremonialuri) – 88.000 buc. pentru bărbați și 27.000 buc. pentru femei;
  • Costum de intervenție(uniforma de serviciu) – din care 65.000 bluze de intervenție și 135.000 pantaloni de intervenție;
  • Scurtă(uniforma de reprezentare și ceremonialuri) – din care 4.000 cu guler caracul și 53.000 din guler nutriet;
  • Scurtă(uniforma de serviciu) – 57.000 buc.;
  • Pulover(uniforma de reprezentare și ceremonialuri) – 57.000 buc.;
  • Cămașă-bluză(albă) cu mânecă lungă/scurtă(uniforma de reprezentare și ceremonialuri) – 115.000 buc.;
  • Șapcă albă/bleumarin cu două coafe impermeabile(uniforma de serviciu) – 60.000 buc.;
  • Șepcuță(uniforma de serviciu) – 80.000 buc.

Așadar, lucrurile sunt ”simple”, când demersurile se fac pe repede înainte, nu că după 3 ani de amânări s-ar mai putea numi repede înainte procesul de schimbare a uniformei ci modalitatea în care s-a făcut, rezultatele vor fi pe măsură. Ca polițiști operativi cu minime cunoștințe în domeniu, deși am fost privați de modernizările care au ”afectat” instituțiile polițienești din Europa în ultimele decenii, ne întrebăm cum va acționa polițistul român cu o uniformă hibrid ba de birou, ba de ceremonie, ba tactică, de tip 3 în 1. Aici ne referim la faptul că uniforma de serviciu se compune printre altele din costumul, atenție, de intervenție, și șapca cu două coafe, adică fix cascheta aia pe care polițiștii s-au săturat până peste cap să o mai vadă în teren, pe care să o care peste tot fiindcă era inutilă, nepractică și mai îngreuna și activitatea polițistului de stradă.

Ne-am dori foarte mult ca specialiștii și factorii decidenți ai instituției să ne explice cum se îmbină o uniformă de serviciu, așa zisă de intervenție, cu cascheta cu coafe impermeabile, pentru că sincer noi nu am mai auzit de o uniformă de intervenție care să aibă la pachet și un astfel de accesoriu destinat exclusiv, din punct de vedere practic desigur, uniformelor de ceremonie sau paradă. Credem cu tărie că se vrea să stabilim un exemplu la nivel european, un mozaic în materie de echipament, o punte de legătură între echipamentul de stradă și cel de birou, asta pentru a nu uita de unde am plecat, de la cascheta agentului de ordine, izvor de sancțiuni disciplinare, ironii și bancuri. 

Referitor la celelalte articole care compun atât uniforma de reprezentare și ceremonialuri, cât și cea de serviciu, observăm faptul că lipsesc din acordurile cadru următoarele articole:

Uniforma de reprezentare și ceremonialuri:

  • Șapcă din stofă^1;
  • Căciulă;
  • Impermeabil pentru ploaie/Pardesiu;
  • Cămașă;
  • Cravată;
  • Fular;
  • Mănuși din piele;
  • Curea din piele;
  • Suport cu grad profesional;
  • Epoleți cu grad profesional;
  • Ecuson nominal;
  • Eghilet și șnur;
  • Ciorapi.

Uniforma de serviciu:

  • Beretă;
  • Căciulă;
  • Fes;
  • Bluzon;
  • Jachetă;
  • Pulover;
  • Pelerină de ploaie;
  • Tricou;
  • Cămașă-bluză;
  • Costum termic;
  • Centură;
  • Mănuși;
  • Suport cu grad profesional;
  • Ecuson nominal;
  • Ciorapi.

Mai pe scurt, deși e vorba de acorduri care însumează o sumă de peste 0,4 mld. lei, nimeni nu s-a gândit că pe lângă ”vitala” și ”indispensabila” caschetă, cu două coafe impermeabile ce-i drept, polițistul ar avea nevoie pe timp de iarnă și de un fes, poate chiar de un costum termic. Iar pe timp de vară ar fi fost util și un tricou, dar de unde atâtea pretenții?!

 

În continuare, cu privire la culorile unor articole de uniformă precum scurta de serviciu, încă nu am reușit să ne dăm seama dacă, conform prevederilor H.G. 1061/2002 care stipulează că ”Se confecționează din țesătură impermeabilă și imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinație de culori bleumarin cu galben-verzui.” aceasta va fi doar bleumarin sau în combinație. Din specificațiile tehnice reiese că s-ar folosi ambele culori, însă din câte știm noi în Poliția Română nu toți polițiștii trebuie să fie vizibili din avion cu ocazia unor misiuni, iar aceștia sunt cei de la ordine publică. Însă, rămâne să aflăm exact cum se va proceda cu privire la alegerea culorilor pentru aceste articole care pot fi croite în ambele variante așa cum reiese din actul normativ în vigoare.

Cât despre pantaloni de ”intervenție” nici aici soarta nu ține cu noi, fiindu-ne pus pe tavă un model cu buzunare laterale aplicate la nivelul șoldurilor, adică un fel de două feluri. Nu știm încă cine este artizanul acestui model de uniformă, dar cert este că nu face parte din M.A.I. sau dacă face, e grav, pentru ca nu a luat contact cu munca operativă o zi, altfel nu putem înțelege de unde schițele acestea care efectiv ne arată niște modele care nu se integrează nicidecum în specificul muncii operative de poliție. Oricum, poate greșim noi, tălpașii, iar această nouă uniformă cu buzunare zburătoare la șold, cu caschetă, cu ghete de iarnă dar de vară, cu ecusoane în repetiție, cu culori galben verzui pentru toată oștirea e ”viitorul” în materie de echipament polițienesc, iar vesticii ar face bine să lase prostiile și să se apuce de treabă, noi putând servi drept exemplu.(de așa NU)

Referitor la ecusonul specific pentru mânecă, compus din ecusonul pentru mânecă și cel național, facem precizarea că nu înțelegem rostul dublării acestuia pe ambele mâneci. Nu putem înțelege logica prin care s-a optat ca polițistul să poarte același ecuson de două ori, o fi mai credibil pentru cetățeni? În locul dublării se putea alege varianta ca pe umărul drept să fie aplicat însemnul unității/structurii din care face parte polițistul, așa cum am propus și cum bineînțeles M.A.I. a refuzat să preia, deși această variantă de aplicare a ecusoanelor este folosită în prezent de celelalte structuri militare ale M.A.I..

 

Despre încălțăminte ne vom apleca doar asupra ghetelor de iarnă care sunt prevăzute a fi confecționate având o dimensiune maximă de 125±2 mm în cazul carâmbilor la care se adaugă dimensiunea tălpii. Astfel, aceste ghete de iarnă se aproprie timid de dimensiunea standard de 6”(≈150 mm), dar întrebarea pe care ne-o punem ținând cont de condițiile climaterice ale țării noastre, cum va putea polițistul român cu ghetuțele de 130-140 mm să execute misiuni în zăpadă, noroi, mâzgă, vegetație umedă ș.a.m.d. în anotimpul rece? Întrebăm acest lucru pentru că, tot din minimele noastre cunoștințe, standardul specific pentru astfel de condiții climaterice ale ghetelor/bocancilor este de 8”(≈200mm). Cine știe, specialiștii Poliției Române prevăd mai bine viitorul iar ei nu mai întrezăresc vreo iarnă grea cu straturi serioase se ninsoare, așa cum nici noi nu mai întrezărim vreo speranță ca această instituție să-și mai revină vreodată din dezastrul în care s-a afundat.

 

În concluzie, la cele enunțate anterior mai adăugăm faptul că instituția nu și-a respectat angajamentul de a mai organiza cel puțin o ședință cu sindicatele, fapt ce ne indică o problemă de dialog cu partenerii sociali, de asemenea nu putem să trecem cu vederea faptul că modelele alese, cel puțin așa cum reies din schițe, nu sunt deloc dintre cele mai ”potrivite” sau mai ”moderne” așa cum s-au lăudat luni în șir decidenții că vor face cu noua uniformă. Deci nu se poate vorbi de modernizare atâta timp cât cascheta rămâne un element în cadrul uniformei de serviciu, mai multe decât atât, articolele de echipare nu se aseamănă deloc cu ce s-a dorit a se adopta având la bază modelele inspirate din Olanda, Belgia sau alte țări europene. Iar cu privire la material, încă nu știm nimic sigur, rămâne de văzut la timpul T0, atunci când vom fi puși în fața faptului împlinit. Totuși trebuie să fim realiști și să spunem că nu am avut mari așteptări, nu e ca și când sarcina schimbării uniformei polițistului român fusese lăsată în grija vreunui organism independent internațional, pentru că doar așa am fi putut avea și noi șansa la un echipament modern.

De altfel, ținem să precizăm că ar fi fost normal și firesc ca polițiștii să cunoască măcar ce model de uniformă a fost ales, înainte de a fi demarate licitațiile publice. Mulțumim însă colegilor din teritoriu care ne-au sprijinit și și-au manifestat interesul pentru a contribui la o uniformă nouă, modernă, practică dar mai ales sigură. 

Ne dorim ca polițiștii români, după 20 de ani, să beneficieze de cea mai bună uniformă posibilă. De aceea ne implicăm activ, iar în continuare noi vă solicităm să ne transmiteți, punctual, propunerile dumneavoastră la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL