Noua uniformă întârzie (din nou) și nici nu sunt semne că va fi gata cândva

Vă punem la dispoziție ultima poziție a M.A.I.-D.G.L. pe tema proiectului de schimbare a uniformei, în urma ultimei noastre adrese (VEZI COMUNICAT):

 

Nimic nou, formulare vagă, seacă, de tip copy-paste care nu face altceva decât să ne confirme un singur lucru: conducerea acestui minister NU are și nici nu va avea în vedere să schimbe anul acesta sau prea curând uniforma de serviciu a polițiștilor. Bineînțeles că motivele invocate sunt de domeniul fantasticului în contextul în care, vis-a-vis de problema financiară expusă, nu putem spune decât că pentru achiziția de uniforme vechi s-a găsit fabuloasa sumă de 4,7 milioane LEI, iar pentru o primă etapă de echipare cu noua uniformă ar fi costat doar 2,4 milioane LEI nu au fost fonduri. Motivul constrângerii generate de pandemie este la fel de lamentabil, întrucât licitația pentru articole vechi de uniformă s-a putut face, însă pentru uniforme noi e nevoie de o altă situație la nivelul societății. Logica? Niciuna, probabil au luat un număr de ”n” motive dintre care au ales aleatoriu două, însă au uitat că ”ușoara” întârziere de care ei fac vorbire, nu e de ieri de azi, ci de minim 5 ani.

Aici vom expune cazul Poliției Naționale franceze care își echipează polițiștii cu o uniformă concepută în anul 2005 și care anul acesta va suferi schimbări majore. Totuși, chiar și în acest context și cu o vechime de 16 ani, polițiștii sunt extrem de dezamăgiți de această amânare care a trenat procesul până anul acesta. În schimb pentru specialiștii M.A.I., lucrurile sunt mai roz, deși uniforma polițiștilor români are o vechime de 19 ani, ei nu se ”agită” și pe un ton calm, ne anunță că procesul are o oarecare ușoară întârziere. Adevărul este că nici noi nu ne-am face griji de la adăpostul caloriferelor sau a aparatelor de aer condiționat, ori dacă specificul activității pe care o desfășurăm nu ne-ar impune echiparea cu uniformă, așa cum este pentru cel puțin 10.000 de polițiști de ordine publică.

E bine să evidențiem totuși că doar anul trecut s-au găsit atât resurse financiare, cât și politice, iar guvernul a adoptat schimbarea uniformelor a două structuri din M.A.I., mai puțin pentru Poliție. De asemenea vrem să subliniem faptul că pentru alte arme ale ministerului se găsesc fie resurse de oricare ar fi nevoie, fie înțelegere, fie disponibilitate, iar respectivele efective nu se plâng niciodată de calitatea uniformei sau de componența ei. Pe când la subunitățile de poliție, unii șefi cu apucături, sunt dispuși să își dea și afară subalternii, dacă ar putea desigur, pentru neportul cravatei. La baza acestui exces de zel stau însăși miile de de analize care au dovedit că polițistul echipat cu cravată este mult mai în siguranță decât cel fără sau care a îndrăznit să își achiziționeze din fonduri proprii un bluzon sau o bluză tactică.

Suntem, din păcate, singura organizație sindicală preocupată de acest aspect deosebit de important în procesul de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru polițiști. Concluzia?! Fără o atitudine atât din partea sindicatelor, cât și a polițiștilor din stradă, M.A.I. va trata cu aceeași nepăsare acest demers. Iar noua uniformă va deveni practic un mit despre care doar se va vorbi și cam atât.

Dacă aveți de formulat propuneri, doriți să vă expuneți punctul de vedere cu privire la actuala uniformă și cum ar trebui să fie noua uniformă, o puteți face prin transmiterea unui e-mail, la adresa: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro, urmând a centraliza toate sugestiile si sa retransmitem un memoriu către actuala conducere a ministerului afacerilor interne. Aici sunt doar câteva dintre demersurile noastre concrete pentru a ne putea asigura că și polițiștii români vor putea beneficia de echipament modern și sigur ca cel al colegilor europeni: Comunicat 1 Comunicat 2 Comunicat 3 Comunicat 4 Comunicat 5 Comunicat 6 Comunicat 7 Comunicat 8 Comunicat 9 Comunicat 10 Comunicat 11 Comunicat 12 Comunicat 13 Comunicat 14

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL