Polițiștii români cu cascheta și pantalonii la dungă caută o armă furată

De mai bine de 2 zile polițiștii și jandarmii în baza unor acțiuni specifice încearcă să-l găsească pe cel care, fiind mascat, a îndrăznit să pătrundă în mod ilegal în incinta unei unități militare, să atace militarul aflat în misiunea de pază și săi sustragă acestuia arma cu muniția aferentă. Da, deși de neconceput, în România anului 2022, acest lucru se întâmplă iar ceea ce este mai grav e că autorul nu a fost încă găsit, iar ceea ce știm e că printre noi e posibil să se afle un individ extrem de periculos cu o armă automată de calibru mare cu 30 de cartușe.

Având în vedere unele articole din mass-media care-l numesc pe autor ”hoț” credem că se impune precizarea că acesta a săvârșit a faptă deosebit de gravă, atacarea unui militar aflat în serviciul de pază al unei unități militare, constituie un precedent periculos, iar titulatura de hoț nu-și are locul în context. Chiar și așa, nu asta e problema cea mai gravă, ci faptul că, în continuare, decidenții M.A.I., respectiv I.G.P.R., își trimit polițiștii carne de tun în filtre rutiere. După 30 de ani de când polițiștii tot mor ba împușcați, ba înjunghiați, ba călcați, un singur lucru e evident: ”indiferența și incompetența sunt arme mortale”.

Pentru cei din segmentul operativ, imaginile cu polițiștii aflați în misiunile specifice de căutare și prindere a autorului, dotați cu veste/maiouri(aspect pe care îl vom dezbate imediat) ca răspuns la situația de pericol creată. În completarea acestei veste polițiștii au primit… nimic! Dacă în cazul unor instituții polițienești europene din țări precum Italia, Franța, Germania, Spania și altele, polițiștii angrenați în misiuni cu caracter deosebit sau complexe ori periculoase sunt dotați cu minimul necesar, indiferent de structura din care fac parte, în România, cascheta, cravata și pantalonii la dungă încă țin loc de dotări care să asigure protecția minimă. În timp ce unitățile de jandarmi a căror efective participă la aceste misiuni și-au dotat personalul cu arme de calibru mare, căști balistice și veste antiglonț, polițiștii cu excepția celor din serviciile de acțiuni speciale, execută misiunea în concordanță cu ”legea chipiului”.

De asemenea este necesar a spune că majoritatea sau o bună parte din vestele sau maiourile pe care unii polițiști le-au primit, au o protecția balistică de tip IIIA compatibilă cu oprirea proiectilelor de 9mm, în timp ce arma furată este de tip AKM, care poate fi de calibru 7,62 mm sau 5,45 mm. Astfel, fără plăcile de protecția suplimentare de tip NIJ IV, polițiștii pot fi în pericol. 

De altfel, dacă până acum câțiva ani buni polițiștii de ordine publică, transporturi sau rutieră efectuau ședințe de tragere cu armele de calibru mare de tip AKM, pistoale mitralieră cu calibru de 7,62 mm, astăzi acest lucru este amintire, la fel ca și concepția de dotare a acestor structuri cu astfel de arme în timpul unor misiuni cu risc ridicat. De precizat că pentru colegii jandarmi dotarea este sfântă, dar pentru polițiști aparent se pot face excepții.

Despre căști balistice nici nu mai poate fi vorba, având informații despre faptul că unele complete de protecție balistice(vesta + cască) au fost distribuite către structurile cu activitate preponderent de birou, în timp ce polițiștii de ordine publică poartă cascheta.

Deși am transmis numeroase semnalări atât către M.AI. și I.G.P.R. cu privire la modul de dotare, pregătire și organizare a structurilor de ordine și siguranță publică din Poliția Română, acestea probabil au ajuns în ”tocătorul de hârtie sau spam”. Nu ne putem explica de unde lipsa de viziune a celor care se numesc șefi și care efectiv se joacă cu viețile și destinele a mii și mii de polițiști. De ce acest dublu standard în M.A.I., de ce pentru o armă sunt alocate resurse și sunt direcționate în mod profesionist și eficient, iar pentru cealaltă indiferența și incompetența sunt literă de lege? De ce? Până când?!

Solicităm conducerii instituțiilor implicate dotare corespunzătoare cu mijloace de protecție, de intervenție, inclusiv cu ocazia unor misiuni specifice aici fiind vorba de arme de calibru mare care să asigure eficiența în lupta urbană în cazul unui atac, precum și reluarea ședințelor de tragere cu acest tip de armă.

Vom reveni cu mai multe detalii și cu o solicitare scrisă în acest sens! Colegi, procedați cu grijă și cu atenție! 

 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL