Polițiștii vor mai primi bani de echipament o perioadă în 2022!

VEZI CUM VA ARĂTA NOUA UNIFORMĂ

?STADIUL ȘI CALENDARUL PROIECTULUI PRIVIND NOUA UNIFORMĂ(la 11.12.2021)
⬆️ Adoptarea și semnarea de către prim ministru a actului normativ(☑️)
↗️ Publicarea în Monitorul Oficial a H.G. (☑️)
? Redactarea, dezbaterea, adoptarea și publicarea în M.O a Ordinului m.a.i. privind compunerea și portul noii uniforme(☑️)
➡️ Stabilirea modelului noii uniforme în detaliu la nivel de armă sau structură a M.A.I.(s-au consultat deja primele variante de modele, urmează dezbaterea pe marginea acestora)⏳
⤵️ Stabilirea specificațiilor tehnice de produs pentru fiecare articol de uniformă în parte.(imediat după stabilirea noului model de uniformă)⏳
? Demararea achiziției publice și echiparea efectivă a polițiștilor(un termen optimist ar fi începutul anului 2022.)⏳

Iată că în aproximativ 2 luni de la intrarea în vigoare a noilor modificări aduse H.G. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, Ministerul Afacerilor Interne, după ample consultări cu sindicatele la care SIDEPOL a reușit să propună și să implementeze numeroase modificări, a aprobat acest ordin necesar pentru definitivarea procesului legislativ de schimbare a uniformei polițiștilor.

VEZI ORDIN

Începând de acum armele ministerului și D.G.L. sunt responsabile pentru elaborarea în timp util a noilor modele de uniformă, pentru ca în cel mai scurt timp să fie aprobate licitațiile și să înceapă distribuirea noilor complete de echipament către polițiști.

Enumerăm cele mai importante aspecte care trebuie aduse la cunoștința polițiștilor:

1. Trebuie specificat că pe ultima sută de metri și ca noutate de ultimă oră, ordinul s-a modificat în beneficiul polițiștilor astfel aceștia vor mai putea primi bani de echipament o perioadă de timp până vor începe să fie dotați cu noile uniforme. Deși în proiectul de ordin promovat de minister se prevedea faptul că indemnizația pentru echipament se va sista începând cu luna ianuarie 2022, în urma discuțiilor avute de către reprezentanții organizației noastre sindicale cu reprezentații M.A.I. și cei ai armelor precum, s-a convenit ca banii pentru  uniformă să fie acordați polițiștilor până în luna aprilie 2022.

De asemenea, în funcție de cum se vor mobiliza armele M.A.I. în vederea derulării achizițiilor, acest termen poate fi prorogat cu încă 3 luni, până în iulie 2022 astfel încât de la momentul sistării acordării sumelor pentru norma de echipare și până la primirea noului echipament să fie un timp cât mai mic. 

Precizăm că sistarea acordării normei de echipare, indiferent că se va face cu aprilie sau iulie 2022, aceasta va înceta imediat ce fiecare polițist va avea cele două uniforme complete. De exemplu, dacă în decembrie 2022, un polițist va avea atât uniforma de serviciu completă cât și cea de reprezentare și ceremonialuri complete, începând cu luna ianuarie 2023 va primi din nou norma de echipare în bani, dacă nu cumva solicită echipament.

2. Tot SIDEPOL a reușit să impună obligativitatea portului uniformei pentru șefii unităților și subunităților de poliție care comandau sau coordonau misiuni cu efective în uniformă ori controlau activitatea acestora.(Precizăm că cu data de 13.12.2021 intră în vigoarea aceste prevederi ale Anexei nr. 1 din O.M.A.I. 183/2021)

3. De asemenea, am reușit completarea ordinului astfel încât polițiștii să se poată deplasa în ținută civilă la și de la serviciu, ori în uniformă de serviciu, față de singura posibilitate așa cum era prevăzut în ordin și anume doar cu uniforma de reprezentare și ceremonialuri.

4. Precum și alte propuneri referitoare la portul beretei, portul elementelor de uniformă vechi până la dotarea cu uniforme noi,  distribuirea gratuită de articole în cazul distrugerii sau deteriorării acestora din cauza unor intervenții sau a unor cauze de serviciu  precum și multe alte modificări care se regăsesc azi în noul ordin m.a.i. 183/2021.

Rămânem consecvenți și activi, continuăm să dezvoltăm propria viziune și propriile propuneri în legătură cu noul model de uniformă, urmând a-l înainta către D.G.L. și armele ministerului, pentru a ne asigura că noul model de uniformă va fi diametral opus cele din prezent, atât din punctul de vedere al calității, cât și al croielii, utilității, siguranței și confortului. De aceea vă îndemnăm să  să ne transmiteți, punctual, opiniile dumneavoastră privind noul aspect pe care ar trebui să îl aibă uniforma de serviciu și noul regulament de purtare al acesteia, pe adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL

 

Atasamente