Proiect pentru schimbarea uniformei polițiștilor

În cursul zilei de ieri, 27 aprilie 2020, Inspectoratul General al Poliției Române prin structura de resort, Direcția Logistică,  a transmis către structurile subordonate, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea H.G. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști, în vederea transmiterii de propuneri și observații.

Principalele puncte care se urmăresc prin acest proiect sunt:

  • sancționarea contravențională a persoanelor fizice sau juridice care produc sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliție, în afara procedurilor legale de achizitie publică;
  • stabilirea unei structuri unice a normelor de echipament, atât pentru ofițeri cât și pentru agenții de politie;
  • confecționarea articolelor de echipament din materiale cu propietăți termice superioare;
  • stabilirea duratei de folosință a uniformelor pentru elevii școlilor de poliție, astfel încât cei care vin în anul I de studii să primească, de fiecare dată, uniformă nouă;
  • introducerea unor articole care să asigure confortul termic și protecția efectivelor participante la misiuni interne și internaționale.

Se dorește introducerea de elemente noi în componența uniformei, cum ar fi:  bereta, costum termic, jachetă,cagula , banderolă, rucsac.

Uniforma de serviciu a polițistului operativ trebuie sa fie permanent adaptată la condițiile reale ale mediului unde aceasta urmează a fi purtată. Necesitatea adoptării unor elemente de uniformă noi precum și transformarea celor actuale, astfel încât întregul echipament de serviciu să se plieze continuu nevoilor operative, trebuie să reprezinte un deziderat pentru factorii decidenți ai ministerului.

Un exemplu îl constituie chiar adaptarea succesivă a uniformelor de serviciu a celorlalte arme ale M.A.I. pentru cadrele operative, fapt pentru care se pot găsi soluții și pentru polițiștii din stradă a căror uniformă poate fi catalogată ca un mijloc de protecție și utilitate, iar la baza alegerii celei mai bune soluții trebuie să stea mai multe principii printre care: siguranța, confortul și designul.

În prezent nu se poate spune același lucru și despre actuala uniformă de serviciu, din cauza incompatibilității dintre prezenta structură de echipare și destinația sa de folosire, fapt sesizat an de an de către segmentul operativ al poliției. Calitatea materialelor este de asemenea un alt subiect important atunci când vine vorba de echiparea efectivelor operative supuse unor minime și maxime de temperatură, intemperii ale vremii, condiții deosebite generate de specificul misiunilor etc.

Totodată este bine de menționat faptul „că un studiu tehnic făcut acum trei ani de către o firmă specializată din Germania, în care s-a constatat, printre altele, că polițiștii români și bulgari au uniforme de slabă calitate„ în timp ce trendul celorlalte poliții europene este de a adopta ținute cât mai moderne și cu un puternic aspect și caracter tactic.

Așa cum bine știți, nu mai târziu de anul trecut, a existat o tentativă de modificare a uniformei de serviciu, prezentându-se 3 modele de uniformă pentru toate armele ministerului, proiect care însă, a ”căzut”, din câte știm noi, din cauza neîntelegerilor între arme în ceea ce privește modelul, culorile etc.

Sperăm ca de acestă dată toată lumea să ajungă la un numitor comun, să fie pe aceeași lungime, mai ales că există o nevoie stringentă în ceea ce privește modificarea uniformei, pentru a putea fi cât mai practică, mai ales pentru cei care îsi desfășoară activitatea în structurile operative.

Organizația noastră sindicală va transmite către Ministerul Afacerilor Interne un set de propuneri pe marginea proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea H.G. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști. 

Dacă aveți propuneri de formulat, le puteți transmite, în format electronic, la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro, urmând ca dupa analizarea acestora să le introducem în setul de propuneri pe care îl vom înainta M.A.I. în data de 29.04.2020.

Schimbarea suntem noi.

Echipa SIDEPOL