Propunerile MAI privind traficul si consumul de droguri

Încă de săptămâna trecută, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, a oferit un preambul al unor viitoare modificări pe care dorește să le implementeze ministerul pe linia combaterii consumului si traficului de droguri, Codul Rutier, cât și unele modificări privind Statutul Polițistului. Astfel, aceste modificări legislative, au fost materializate în mai multe propuneri de Legi si Ordonante de Urgentă, care necesită consultare a partenerilor sociali și dezbateri publice, după cum vom prezenta în continuare, azi oprindu-ne la capitolul DROGURI.

  1. Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe cu efecte psihoactiveVEZI PROIECTUL

Ministerul Afacerilor Interne doreste completarea cadrului normativ vizat, prin majorarea limitelor de pedeapsă pentru infracțiunea de îndemnare a unei persoane la consumul ilicit de droguri, reevaluarea situațiilor în care persoana care a comis o infracțiune beneficiază de reducerea până la  jumătate atunci când în timpul urmăririi penale facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri, creșterea pedepsei pentru recidiva în cazul traficului de droguri, precum și introducerea ca circumstanță agravantă a deținerii de droguri de risc sau mare risc, atunci când este comisă în spațiul public, la evenimente sportive/cultural – artistice, manifestații, în unități de învățământ.

În contextul prezentant anterior, prin  proiectul de Lege se propune  pe de o parte modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, iar pe altă latură modificarea și completarea Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Care sunt principalele modificări vizate:

– majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul faptei penale constând în îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc/de mare risc, de la 6 luni 4 la 3 ani cât este în prezent, la 1 – 3 ani.

– incriminarea, în cuprinsul art. 10 din lege, a faptei constând în publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte similare drogurilor, faptă propusă a se sancționa cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani.

– reglementarea, în cuprinsul art. 13 a circumstanței agravante constând în deținerea de droguri în vederea consumului într-o instituție sau unitate medicală, de învățământ, militară, loc de detenție, centre de asistență socială, de reeducare sau instituție medical-educativă, locuri în care elevii, studenții și tinerii desfășoară activități educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora.

– incriminarea faptelor penale constând în punerea la dispoziție a unor locuințe/localuri/loc amenajat pentru consumul substanțelor interzise, respectiv administrarea sau remiterea, fără rețetă medicală, a unor astfel de substanțe.

Dacă este un subiect de interes, asteptăm să ne comunicați propunerile pe adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro

Schimbarea suntem noi!

Echipa Sidepol