S-au mărit amenzile pentru apelarea abuzivă 112

Apeluri de Urgență.

Modificările principale aduse de către actul normativ sunt cele legate de majorarea cuantumului amenzilor aplicate celor care abuzează de SNUAU 112. Apeluri abuzive sau nejustificate au crescut în mod alarmant, iar asta ne indică faptul ca populația civilă nu cunoaște motivele pentru care trebuie apelat acest serviciu de urgență telefonic, fie sunt dornici de a face glume pe spatele serviciilor specializate ale statului care sunt supuse unor costuri enorme mai ales când e vorba de deplasări a tehnicii și a mijloacelor din dotare în regim de urgență.

Cele mai importante modificări sunt cele referitoare la modificarea cuantumurilor amenzilor pentru:

  • Apelarea abuzivă a numărului de urgență unic 112:
    • amendă de la 1000-2000 lei sau prestarea a 100 până la 200 ore de activități în folosul comunității;
    • repetarea contravenției în decursul unui an de zile este prevăzută cu amendă de la 2000-4000 lei sau prestarea a 200 până la 400 ore de activități în folosul comunității;
  • Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție:
    • amendă de la 2000-4000 lei sau prestarea a 200 până la 400 ore de activități în folosul comunității;
    • repetarea contravenției în decursul unui an de zile este prevăzută cu amendă de la 4000-8000 lei sau prestarea a 400 până la 800 ore de activități în folosul comunității;

De precizat că pentru a fi considerată ca și repetată contravenția trebuie să fie săvârșită în termen de un an de la prima.

 

Schimbarea este binevenită, în contextul în care sanctiunile până în acest moment pentru aceste fapte erau de 100-500 lei, respectiv 500-1000 lei, iar apelurile de acest gen ”farsă” erau cu miile. Lucrătorii operativi ai poliției Române și dispecerii 112 s-au confruntat adesea cu astfel de situații care, din păcate, pot pune în pericol adevăratele cazuri care necesită sprijin din partea organelor abilitate.


Ne dorim totodată ca cetățenii să fie informați corespunzător cu privire la cazurile când se poate apela SNUAU 112, iar pentru alte tipuri de sesizări ce nu fac obiectul unei urgențe să apeleze numerele de telefon disponibile ale instituțiilor de care sunt interesați.

Numărul unic pentru apelurile de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate de intervenție, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL