Schimbări MAJORE la legea pensiilor militare.Vezi propuneri

Primul proiect este cel al senatorului PSD, Gabriel Leș, fost ministru al Apărării și a trecut de Senat ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia României republicata, ajungând la Camera Deputaților, unde a fost trimis la comisii pentru rapoarte și avizare, primind aviz favorabil atât din partea Comitetului Economic și Social, cât și din partea Consiliului Legislativ.

Deja două dintre comisiile din Cameră (Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale; Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi) au emis avize negative în privința acestui proiect, rămânând să-ți spună cuvântul două dintre comisiile importante care au un cuvânt de spus pe această lege: Comisia pentru muncă şi protecţie socială/Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Principalele modificări pe care senatorul LEȘ le propune, sunt:

  • Pensia militară de stat stabilită, recalculată și actualizată în condițiile art. 29 nu poate fi mai mare decât 85% din cuantumul bazei de calcul prevăzută la art. 28.
  • Sporul acordat militarilor și polițiștilor care au plătit contribuție la fondul pentru pensia suplimentară nu se include în procentul stabilit la art. 108 alin 1;
    • Articolul 108: Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au plătit contribuție la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de:
      • a) 3% pentru o vechime a contribuției între 5-15 ani;
      • b) 6% pentru o vechime a contribuției între 15-25 ani;
      • c) 9% pentru o vechime a contribuției peste 25 de ani.

De asemenea, proiectul senatorului PSD mai include o serie de modificări sau adăugiri la prezenta lege, care vizează recalcularea pensiilor militare, proces ce va dura până la data de 31.12.2024, cât și corectarea pensiilor celor care au deja acest drept, începând cu 31.12.1994 până la zi.

VEZI TOT PROIECTUL DE LEGE

 

Un al doilea proiect, este cel al deputaților Lupescu Dumitru și Mocioalcă Ion, înregistrat la Senat la dat de 09.03.2020, unde a fost adoptat tacit prin depășirea termenului prevăzut de Constituția României și a ajuns pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor.

Ca și proiectul prezentat anterior, și acesta a primit avize favorabile de la C.E.S și Consiliul Legislativ, însă a fost respins de Guvern și Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, acum urmându-și cursul la celelalte comisii importante din Cameră.

Ce prevede acest proiect:

  • majorarea bazei de calcul utilizate pentru stabilirea cuantumului pensiei de seriviu;
  • majorarea de la 65% la 80% a ponderii cuantumului pensiei de serviciu raportat la baza de calcul;
  • introducerea pensiei suplimentare, calculată ca procent la pensia de serviciu;
  • actualizarea cuantumului pensiilor de serviciu de câte ori se majorează salariul gradului profesional/solda de funcție.

 VEZI INTEGRAL PROIECTUL DE LEGE

Așteptăm cu interes atât avizele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, cât și dezbaterea proiectelor în Plen și adoptarea acestora pentru trimiterea la promulgare, o astfel de modificare a legii pensiilor militare aducând dreptate între diferite categorii de militari și polițiști care s-au pensionat de-a lungul timpului, echitatea/egalitatea fiind principii de bază într-o societate democratică.

Este de menționat faptul că dacă va trece acest proiect crește și procentul pensiei stabilite, recalculate sau actualizate, de la 80% cât este în prezent, la 100% din baza de calcul prevăzută în legea 223/2015.

Vă vom ține la curent pe marginea acestui subiect fierbinte, iar dacă aveți de făcut precizări sau observații/completări la aceste proiecte, le puteți trimite pe adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL 

 

Atasamente