Se înființează structurile de combatere a infracțiunilor informatice

Acest demers vine ca urmare a numeroaselor solicitări venit din partea unităților teritoriale care au solicitat aprobarea unor astfel de măsuri organizatorice care să eficientizeze și să specializeze activitatea de investigarea a criminalității informatice. Întrucât aceste solicitări s-au intensificat, comanda Poliției Române a dispus o analiză care a reliefat nevoia de abordare unitară în această privință întrucât au exista anumite discrepanțe și neconcordanțe atât între formele solicitate de unități, cât și față de legislația în vigoare în materie de planificare structurală.

De aceea, s-a dispus ca aceste compartimente să aibă aceeași denumire pentru toate unitățile teritoriale indiferent de structura acestora, aspect care va fi diferențiat de la un inspectorat la altul în funcție de problematica existentă, Compartimentul Combatere a Infracțiunilor Informatice. Acestea vor funcția în subordinea serviciilor de investigații criminale. 

Posturile necesare operaționalizării acestor structuri vor fi alocate prin redistribuire din cadrul unităților, nefiind suplimentate de către I.G.P.R., astfel fiecare unitate fiind nevoită să găsească resurse pentru implementarea acestui demers.

Suntem totuși curioși de cum va funcționa această structură având în vedere că în prezent la nivel B.C.C.O. există deja Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice cu 4 birouri specializate în subordine. Practic va fi vorba de o dublare a competențelor și atribuțiilor, fără alte măsuri organizatorice care să stabilească și delimiteze clar competențele structurilor implicate.

Ultima dar nu cea din urmă problemă este cea legată de sporul de solicitare neuropsihică care probabil va fi acordat la jumătate pentru polițiștii care vor încadra funcțiile acestor compartimente, în timp ce pentru colegii din structurile deja existente de combatere a infracțiunilor informatice amintite beneficiază așa cum este și normal de procentul maxim al sporului.

Vom urmări cu interes acest demers, iar pe această cale vă rugăm să ne transmiteți propuneri și observațiile dumneavoastră legate de acest demers la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL