Se modifică baza legală privind decontarea transportului pentru polițiști și militari

Pe scurt este vorba despre un proiect de H.G. care să reglementeze în mod unitar pentru toate efectivele din cadrul instituțiilor și structurilor din Sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu excepția celor din sistemul penitenciar, modalitatea de acordarea a drepturilor de transport. 

Se are în vedere simplificarea acordării drepturilor de transport pentru polițiști și militari, precum și corelarea actului normativ cu prevederile Legii 153/2017, dar și cu unele aspecte ce au suferit modificări în timp de la adoptarea anterioară a celor 5 acte normative care reglementează în prezent drepturile de transport pentru personalul amintit.

Cea mai importantă modificare o reprezintă înlocuirea decontării drepturilor de transport pentru cadrele mutate în interes de serviciu în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință și care efectuează naveta la și de la locul de muncă cu acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare.

VEZI AICI NOTA DE FUNDAMENTARE ȘI PROIECTUL DE H.G.

Trebuie precizat că problema decontării și acordării drepturilor de transport constituie o problematică cu ”tradiție” la nivelul M.A.I. existând tot felul de probleme generate de actualele reglementări, printre care o amintim pe cea a schimbării domiciliului ulterior încadrării sau mutării în interes de serviciu când personalului care efectuează naveta i se respinge cererile de decontare pe baza articolului 19 din O.M.A.I. 136/2004 care stabilește normele metodologice de acordare a drepturilor de transport. Acest act normativ creează destule discriminări în rândul personalului polițienesc și nu este publicat în Monitorul Oficial.

Desigur, există și probleme legate de  acest subiect printre care și limita de distanță pentru care se acordă naveta, valoarea de referință, condițiile de acordare și așa mai departe.

În anul 2020 Ministerul Afacerilor Interne a fost inițiatorul unui proiect similar care nu a mai ajuns însă să fie aprobat de Guvern nici până azi deși a fost supus dezbaterii publice. (VEZI PROIECT ANTERIOR M.A.I.)

Pe baza prevederilor din proiect organizația noastră va transmite ministerului inițiator propunerile și observațiile noastre astfel încât noul act de reglementare să repare toate neregulile din prezent care afectează drepturile angajaților din S.A.O.P.S.N., iar de aceea vă și invităm să ne transmiteți sugestiile dumneavoastră pe adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL