Se modifică ordinul privind Poliția Animalelor

și pentru Siguranța Alimentelor și al ministrului internelor și reformei administrative nr.31/523/2008.

După cum bine știți în cursul anului 2020, la nivelul Poliției Române a fost înființată Direcția pentru Protecția Animalelor. Astfel, prin modificarea Legii 205/2004 privind protecţia animalelor au fost adoptate o serie de prevederi care au avut ca obiect reglementarea ordinului de plasare în adăpost a unui animal aflat într-o situație de pericol, ce constituie un instrument administrativ conferit polițistului în vederea înlăturării unor astfel de situații.

VEZI PROIECT ORDIN

Proiectul de ordin cuprinde o serie de dispoziții ce stabilesc modalitățile de sesizare, precum și structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care sunt competente să realizeze intervenția la evenimentele privind animalele aflate în situații de pericol. Întrucât Poliția Română are deja moduri de intervenție bine stabilite, prin proiect se urmărește ca aceste modalități să fie adaptate la particularitățile cazurilor privind animalele aflate în stare de pericol, fără a necesita antrenarea unor resurse suplimentare. Totodată, proiectul are în vedere, pentru asigurarea unității în aplicare, reglementarea modelelor aferente ordinului de plasare a animalului în adăpost, respectiv a procesului-verbal de punere în aplicare a acestui ordin.

Principalele modificări sau prevederi constau în sau reglementează:

  1. Intervenția polițiștilor la cazurile în care un animal se află într-o situație de pericol, în funcție de tipul sesizării
  2. Activitățile desfășurate pe parcursul intervenției de polițiști
  3. Posibilitatea ca poliţistul să emită ordinul de plasare a animalului în adăpost 

La data de 05.01.2022, organizația noastră sindicală a fost invitată să participe la ședința de dialog social pe tema adoptării proiectului de ordin, în data de 11.01.2022. Pe această cale vă invităm să ne transmiteți propunerile și observațiile dumneavoastră pe marginea acestui demers  la adresa de e-mail:sidepol@sindicatulpolitistilor.roVom înainta reprezentanților instituției propriul set de propuneri în cadrul dezbaterii ce va avea loc, astfel încât să se urmărească eficiența acestui structuri noi înființate, dar mai ales să nu fir grevate de alte activități structurile de ordine publică, deja greu încercate de deficitul de personal și multitudinea de activități pe care le execută, mai ales în contextul pandemiei.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL