Se reia achiziția de pistoale radar pentru Poliția Rutieră.

La data de 09.06.2023 pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice a fost postat anunțul de participare CN1056045 care are ca obiect achiziția de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor bazate pe utilizarea undelor laser (cinemometre laser).

Achiziția face parte din programul DEZVOLTAREA UNUI SISTEM MIXT MOBIL DE MONITORIZARE A TRAFICULUI RUTIER PRIVIND ÎNCĂLCAREA REGULILOR DE CIRCULAȚIE prin care sunt achiziționate cele 600 de autovehicule marca BMW(vezi comunicat), pentru 300 de buc. fiind asigurată finanțarea din fonduri europene.

Achiziția de radare portabile a mai fost lansată odată în vara anului trecut, fiind achiziționate anul trecut doar 100 de buc. dintr-un total de 600 cât prevedea acordul cadru încheiat.

Astfel, prin licitația curentă se dorește achiziția a 250 de radare portabile pentru măsurarea vitezei autovehiculelor bazate pe tehnologia undelor laser.

Desigur, cele 250 de radare portabile sunt insuficiente în raport cu haosul existent pe șoselele patriei cauzat de legislația permisivă, lipsa unor mijloace de mobilitate eficiente și rapide, precum și deficitul de personal al structurilor de poliție rutieră.

De altfel, trebuie să subliniem faptul că radarele portabile se pot utiliza doar în staționare, fapt pentru care supravegherea traficului rutier cu accent pe contracararea faptelor de încălcare a regimului de viteză se poate face numai de pe loc. În plus, radarele mobile de pe autospeciale înregistrează o vechime de peste 10 ani de zile, nefiind achiziționate radare care să poate depista viteza în mers în ultimii ani, făcând practic tot mai grea misiunea polițiștilor rutieri. Radarul portabil de tip cinemometru și cel mobil nu ar trebuie să se excludă unul pe altul, ba din contră să facă parte simultan din dotarea unui echipaj de poliție rutier, ambele având specificațiile și particularitățile proprii în utilizare și scopul pentru care sunt folosite.

Aceste achiziții sunt binevenite și fac mai ușoară sub o formă sau alta munca polițiștilor, însă cantitatea și tipul lor sunt insuficiente raportat la nevoile operative.