Ședință de lucru la I.G.P.R. pe tema dotării. Propuneri și soluții
cu privire la ordinea de zi sau temele de interes ce urmează a fi dezbătute, ci doar a fost stipulat ca obiect al întâlnirii ”Dotarea Poliției Române”, organizația noastră sindicală a centralizat mai multe propuneri în referire la acest subiect.
Deși în ultimii ani s-a încercat o redresare pe tema procesului de înzestrare după ani de zile de stagnare, o bună parte din noile achiziții, în special cele destinate structurilor de ordine publică, sunt neadecvate, de proastă calitate.
Puteți consulta lista noastră de solicitări și revendicări accesând următorul document: VEZI PROPUNERI SIDEPOL
La ședință au participat reprezentanți ai organizației noastre sindicale, respectiv președintele organizației, Gabriel GÎRNIȚĂ și colegul nostru din cadrul filialei Sidepol DGPMB, polițist operativ, Radu PREDA, care au susținut solicitările de mai sus, solicitări obiective în contextul în care de ani de zile le tot adresăm și iată că urmare a evenimentului de la Târgoviște care s-a soldat cu ultragierea a 5 polițiști, ni se reconfirmă încă odată că lipsa dotărilor este și va rămâne o problemă cronică a Poliției Române.
Principalele solicitări/propuneri din partea SIDEPOL și răspunsuri primite de la IGPR:
1. TASER – până în prezent nu au fost depuse diligențe nici măcar pentru demararea unui proiect pilot de achiziție și utilizare a acestor dispozitive neletale care ar putea salva și proteja viețile polițiștilor și care ar servi drept mijloc intermediar între echipamentele de intervenție neletale ce presupun apropierea/contactul cu subiectul și armele de foc. Credem că au fost epuizate deja toate argumentele pro cu referire la oportunitatea introducerii acestor dispozitive în dotare Poliției Române, iar restul e o chestiune de voință de care conducerea Poliției Române poate sau nu să dea dovadă în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă ale polițiștilor.
Achiziția din anul 2020 a bastoanelor cu electroșocuri a fost unul din exemplele clare că unele achiziții realizate de I.G.P.R. pot fi păguboase. Aceste bastoane nu s-au ridicat deloc la nivelul așteptărilor atât din cauza faptului că au fost de proastă calitate, cât și cu privire la ineficiența lor. Spre exemplu sumele de bani alocate ar fi putut fi redirecționate către un proiect pilot privind achiziționarea de dispozitive de tip taser care sunt folosite astăzi de peste 120 de instituții și forțe de poliție din întreaga lume.
2. ARME NELETALE(GLONȚ DE CAUCIUC/PIPER) – așa cum folosește Departamentul de Poliție Denver, există numeroase alternative pentru armamentul neletal ce poate fi folosit de polițiști în funcție de fiecare situație în parte. De aceea vă propunem analizarea la nivel de armă a acestei soluții, astfel încât în cadrul kit-ului de ordine publică destinat echipajelor să fie integrate astfel de arme fie ele cu glonț de cauciuc, fie cu bile de piper.
Răspuns I.G.P.R.: Se intenționează experimentarea și eventual, achizitionarea unor sistem neletale de armă fără foc (glont cauciuc/piper), în cel mai scurt timp posibil, pentru întăritrea capacității de reactie a efectivelor operative.
3. DISPOZITIVE BLOCARE AUTO – e nevoie de reluarea achizițiilor și dotarea cu astfel de mijloace a structurilor de poliție care acționează în segmentul stradal, prin integrarea acestui echipament în cadrul kit-ului destinate echipajelor. Utilitatea acestora rămâne incontestabilă.
Răspuns I.G.P.R.: Se dorește ca în cel mai scurt timp, aceste dispozitive să ajungă la toate unitățile pe linia de ordine și siguranță publică, în acest moment fiind doar în dotarea colegilor din cadrul structurilor rutiere.
De altfel, am abordat și tema proiectului pilot conceput de SIDEPOL pe tema organizării și funcționării Detașamentului Mobil pentru Intervenții de Ordine Publică(D.M.I.O.P.), dar până în prezent comanda I.G.P.R. nu s-a arătat deloc interesată de întărirea capacității de reacție în domeniul ordinii publice a Poliției Române. Asta în contextul în care din toamnă se pregătește o ”reorganizare” de proporții a poliției de ordine publică care are ca obiectiv, printre altele, transformarea a un sfert din polițiștii de siguranță publică și patrulare în organe de cercetare ale poliției judiciare.
Necesitatea existenței și funcționării a unor structuri mobile de ordine publică cu capacitate de intervenție ridicată este dată exact de evenimente de genul petrecute la Târgoviște, evenimente care în ultimii 2 ani de zile s-au înmulțit considerabil, iar singurul răspuns pe care instituția l-a avut a fost fie cel TV, fie cel de pagina de Facebook. În paralel restul polițiilor europene dispun de astfel de unități/structuri de elită în domeniul ordinii publice pentru contracararea fenomenului infracțional stradal și pentru combaterea violenței urbane și de cartier.
Răspuns I.G.P.R.: S-a achiesat, de principiu, la această propunere, a fost înteles rolul unei astfel de structuri, însă, momentan, ne lovim de lipsa acută de personal, dar vom identifica toate elementele necesare implementării unui proiect pilot.
De asemenea, am abordat și subiectul majorării sporului de solicitare neuropsihică în contextul în care de peste 1 ani de zile se fac doar promisiuni cu privire la acest subiect, dar salariile polițiștilor devin victime sigure în fața inflației și a creșterii prețurilor. E nevoie de o recunoaștere a eforturilor polițiștilor care beneficiază de acest spor în raport cu riscurile la care se expun.
Răspuns I.G.P.R.: Există un material fundamentat transmis către conducerea Ministerului Afacerilor Interne, pe această problematică, însă răspunsul M.A.I. a fost nefavorabil.
P.S.: Vom verifica aceste aspecte și de asemenea, în urma acestui ping-pong instituțional vom vedea si cine se face vinovat de faptul că polițiștii, potențiali beneficiari ai acestui drept, sunt mințiți în față de 1 an de zile.
Discuțiile s-au întins pe parcursul a aproape 3 ore, printre alte subiecte abordate fiind:
*modificarea Dispozitiei 123/2012, privind conceptia de ordine publică- urmează grup de lucru;
*am solicitat specializarea mai multor cupluri chinologice, în special pe liniile ”căutare/gasire cadavre/persoane dispărute” și ”stupefiante”;
*dotarea mai multor structuri teritoriale de poliție cu aparate drug test- se va analiza si eventual, reloca din cadrul altor structuri (solicitare expres pentru IPJ MM- Poliția Sighetu Marmației);
*modificarea programului de lucru la structura de Poliție Canină, din cadrul DGPMB- se vor face propuneri fundamentate si se va analiza oportunitatea.
*reorganizare provizorie a structurilor de ordine publică din cadrul Politiei Mun. Brasov (sectii urbane), sub umbrela conducerii municipale, având în vedere lipsa acută de personal, până la remedierea situatiei care a dus la acest aspect (încadrare din promotia octombrie 2022 si sursă externă), cât și detașarea de personal, atât la IPJ Brasov, cât și la IPJ Prahova, pe timpul sezonului rece, similar detasărilor pe litoral, având în vedere afluxul mare de turisti de pe Valea Prahovei, în perioada menționată – se va analiza în funcție de resurse si situatia operativă.
*nemultumirile polițiștilor legat de noua uniformă ce a apărut în spatiu public, dată în dotarea absolventilor Academiei de Poliție – s-a stabilit că vor fi prezentate aceste modele de uniforma, pentru a se vedea specificatiile tehnice și calitatea materialelor, luându-se în calcul chiar o perioadă de probă a acestora, pentru a se vedea eficacitatea și rezistenta.
VEZI TOATE PROPUNERILE SIDEPOL
Vă vom anunța mereu despre demersurile pe care le efectuăm, iar între timp vă invităm să ne transmiteți propunerile voastre referitoare la aceste subiect la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro, cât și cu privire la orice alte considerente si neajunsuri profesionale.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL.