SIDEPOL a solicitat, IGPR a clarificat: când, cum și dacă șefii poartă uniforma

șefii de unități și subunități, precum și adjuncții acestora, vor fi obligați să poarte uniforma: ”când desfășoară activități la care participă efective în uniformă sau în situația în care efectuează controale sau verificări ale activității acestora.

Deși în majoritatea instituțiilor polițienești din Europa șefii structurilor care au în subordine efective în uniformă, poartă și ei ținuta de serviciu, în ultimii ani, unii șefi ai polițiștilor au căpătat un obicei din a o purta doar cu ocazia ceremoniilor dedicate Zilei Poliției Române sau celei Naționale(unii nu o poartă nici atunci). Mai mult decât atât, ca treaba să fie românească până la capăt, unii șefi, pentru a mai bifa câteva ore suplimentare, după ce se întorceau de la o nuntă sau bairam, efectuat un ”control” al dispozitivului de siguranță. 

Culmea, alții în timp ce se aflau la cumpărături în oraș în șlapi și bermude, telefonau patrula să se prezinte de urgență la raport în fața lui pentru, ghiciți voi ce motiv, nereguli privind portul uniformei. Da, așa se efectuau și din păcate încă se mai efectuează activitatea de serviciu de către unii șefi. Drept bonus, din poziția de turist în timpul liber câte un șef vremelnic a dispus ca subordonații să fie cercetați disciplinar pentru portul necorespunzător al uniformei de serviciu. 

Nu mai vorbim despre faptul că unii cetățeni au rămas surprinși când observau că o patrulă sau două de polițiști dădeau raportul în fața unui civil îmbrăcat de mers la plajă. Toate acestea constituie probleme grave la nivel local care ne-au fost sesizate de-alungul timpului de către colegii noștri din teritoriu. Am crezut că odată cu adoptarea ordinului mai sus-amintit, următoarea prevedere va fi clară:

(3) Șefii unităților și subunităților din subordinea inspectoratelor generale și adjuncții acestora sunt obligați să poarte uniforma, dacă specificul activităților nu impune altfel, când desfășoară activități la care participă efective în uniformă sau în situația în care efectuează controale sau verificări ale activității acestora.

Din păcate, nu, existând și ulterior adoptării actului normativ șefi care încă se prezintă în civil la controlul efectivelor, ori mai grav, la coordonarea lor. Sincope care creează frustrări și resentimente, mai ales că vorbim de un standard dublu. De ce? Pentru că au existat în continuare șefi care încă dispun cercetări prealabile privind portul uniformei, ei fiind primii care îl încalcă.

Ba mai mult, în unele cazuri de la nivel local, ni s-a sesizat că unii șefi au derogat de la ei putere de la acest Ordin de ministru sau, în cazul unora, au motivat că lor nu li se aplică(interpretarea unor șefi/adjuncți de secții urbane) întrucât ei nu comandă o subunitate, ci o structură. 

Astfel, am fost nevoiți să solicităm I.G.P.R. o clarificare în acest sens prin care să se stabilească clar, pentru a putea începe sesizările la nivel local, ce categorii de șefi intră sub incidența obligativității portului uniformei.

Răspunsul conducerii Poliției Române a fost unul cât se poate de clar și de concis.

După cum ați citit, situația reglementată e clară: Șefii și adjuncții acestora, atât ai unităților, cât și ai subunităților, sunt obligați să poarte uniform. Indiferent că vorbim de un inspectorat, poliție municipală, orășenească, stațiune ori rurală, aceștia trebuie să poarte uniforma când coordonează misiunile sau controlează polițiștii. Ba mai mult, norma se aplică și celorlalți șefi de structuri din Poliția Română.

Pe această cale îndemnăm toți colegii, care sunt victime ale abuzurilor unor șefi care nu înțeleg reglementările ordinului de ministru în cauză sau dispoziția/clarificarea inspectorului general al Poliției, să ne sesizeze când constată derapaje de acest gen la adresa de e-mail:sidepol@sindicatulpolitistilor.ro

Vom continua să ne implicăm activ, strict pentru apărarea drepturilor și intereselor colegilor noștri, de fiecare dată când vom avea cunoștință despre problemele cu care vă confruntați și nu vom face rabat de la respectarea legii.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL