Uniforma polițiștilor în 2021: veche, dar ”bună”. Când se va schimba uniforma?

fiind la muzeu, fie au ”îndrăznit” să își cumpere un fes bleumarin inscripționat care să îi protejeze de frig și eventuale boli, dar nu și de viziunea de tip -ochelari de cal- a unor șefi cu apucături de caporali de schimb și de ”amenințările” lor. Astfel că unii colegi care și-au permis să se protejeze împotriva condițiilor meteo nefavorabile s-au ales chiar și cu cercetări disciplinare și chiar sancțiuni. Poate mulți nu înțeleg, dar atunci când ești polițist de ordine publică, rutieră ori altă structură operativă, uniforma este indispensabilă și poate constitui un adevărat avantaj în executarea unor misiuni atunci când ea este adaptată la nevoile specifice.

În cazul polițiștilor români nici măcar nu se poate pune problema de echipament adaptat, aceștia fiind singurii din U.E. care încă mai intervin la scandaluri, rețineri, razii, acțiuni, urmăriri și alte activități de poliție în pantofi cu toc, cu pantaloni la dungă, cravată, caschetă și cămașă peste care aruncă inestetic și nepotrivit o vestă balistică sau antiînjunghiere.

Mai nou, odată cu primirea noilor pistoale, polițiștii au primit și tocuri/holstere de picior, pe care le poartă la? Da, ați ghicit, la pantaloni de stofă cu dungă. Imaginea cu acest echipament neadecvat misiunilor și îmbinarea inoportună cu alte elemente de protecție sau din dotare, creează imaginea unei instituții slab finanțate, condusă de oameni fără viziune și fără dorința de a urma modelele de succes de peste hotare. Singura soluție identificată până acum, bineînțeles că tot de polițiștii executanți, a fost achiziția individuală de articole care să ofere și protecție și care să respecte în mare și prevederile legale privind compunerea și portul uniformei (OMAI 236/2009).

Deși vorbim de un demers creionat încă de prin 2012 care prinsese curaj prin 2015 și o formă finală în luna mai a anului 2019, acesta s-a împotmolit odată cu criza politică generată de schimbarea Guvernului deși proiectul avea toate avizele. În urma solicitărilor venite din partea polițiștilor și a sindicatelor, în anul 2020 acest proiect a fost reluat, schimbat și pus în transparență decizională, fără să fie luată în calcul vreo propunere dintre cele venite dinspre sectorul stradal. În luna decembrie a anului trecut proiectul intră în Guvern și urma să primească toate avizele necesare pentru adoptare, însă iarăși, parcă ca un lucru deja știut, Guvernul se schimbă din nou și proiectul ”moare” pentru a doua oară.

Deși pare absolut penibil, acest minister și Guvern nu este preocupat de condițiile de muncă ale polițiștilor, care au ajuns să îmbrace o uniformă a cărei loc este la muzeu și care să nu se mai simtă în siguranță în niște haine bune pentru orice altceva decât misiunile de poliție. Dacă în Europa cadrul legal se poate modifica prin inițiative ministeriale sau chiar la nivel instituțional, în România e nevoie de Guvern care să decidă asupra modului în care sunt echipați polițiștii, Guvern preocupat de cu totul și cu totul alte chestiuni, mai ales în această perioadă. Întrebarea noastră firească este: mai are rost să așteptăm o schimbare sau precum colegii jandarmi ne vom putea crea singuri o structură de echipare proprie. De ce zicem asta? Dacă la nivelul I.G.J.R. nu este o problemă ca jandarmii să se protejeze cu un fes de ger și ninsoare, la polițiști acest aspect este privit ca un mare act de indisciplină, deși acest fes nu este prevăzut pentru niciuna dintre cele două categorii de efective.

Cireașa de pe tort abia acum urmează pentru că la data de 02.03.2021 a fost postat pe platforma S.E.A.P. anunțul CN 1028822 pentru un acord cadru de 4,7 milioane lei în vederea achiziției a 10.890 de articole de uniformă, mai exact:
• 3000 buc. Pulovere(bărbați/femei) în valoare de 368.040 lei
• 1600 buc. Impermeabil ploaie(bărbați/femei) în valoare de 712.608 lei
• 1400 buc. Scurtă exterioară-complet modular(bărbați/femei) în valoare de 1.457.472 lei
• 2990 buc. Bluzon interior-complet modular(bărbați/femei) în valoare de 1.300.860 lei
• 1900 buc. Bluză matlasată cu mâneci detașabile(bărbați/femei) în valoare de 945.636 lei

La o primă vedere acest demers pare unul normal dar și firesc, însă problema apare atunci când pentru niște articole din actuala uniformă veche de aproape 20 de ani se alocă  o sumă de fix 4.774.616,00 de lei, iar pentru prima etapă de echipare cu noua uniformă nu se găsesc resurse financiare de 2.421.000 de lei, adică jumătate din suma aruncată pe apa sâmbetei de I.G.P.R. Mai pe scurt, pentru conducerea acestei arme, nu există bani pentru o nouă uniformă care să sprijine polițiștii și să le îmbunătățească condițiile de muncă dar există bani mai mulți chiar pentru achiziția de articole de la o uniformă ce trebuia de mult a fi scoasă din uz, în raport cu exemplele din Europa, desigur.

Pe această cale, având în vedere numeroasele adrese, solicitări și propuneri transmise către M.A.I./I.G.P.R. pe tema aceasta((Vezi aici seturi de propuneri, sugestii și observații Comunicat 1 Comunicat 2 Comunicat 3 Comunicat 4 Comunicat 5 Comunicat 6 Comunicat 7 Comunicat 8 Comunicat 9 Comunicat 10 Comunicat 11 Comunicat 12 Comunicat 13), am îndrăznit a ne face din nou auziți cu speranța că de această dată cei ce ne conduc vor observa că nu putem rămâne indiferenți când ne sunt în joc sănătatea, condițiile de muncă și drepturile, iar lipsa de viziune din acest sistem nu trebuie să ne mai dicteze viitorul.

Atașăm mai jos ultima adresă privind schimbarea uniformei:

 

Dacă aveți de formulat propuneri, doriti să vă expuneți punctul de vedere cu privire la actuala uniformă și cum ar trebui să fie noua uniformă, o puteți face prin transmiterea unui e-mail, la adresa: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro, urmînd a centraliza toate sugestiile si sa retransmitem un memoriu către actuala conducere a ministerului afacerilor interne.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL

 

 

Atasamente