Vezi proiectul modelului noii uniforme de poliție!

 Așa cum v-am obisnuit, reprezentanții organizației noastre sindicale au fost mereu activi, mai ales în ceea ce privește acest proiect, polițiștii având nevoie de o modificare a ținutei, care se afla în stadiul actual de aproape 20 de ani, rămasă undeva în timp.

La ședința organizată la sediul M.A.I. au fost prezentate 3 seturi de modele de uniformă, niciunul final, ci doar cu scop de prezentare a ideilor generale de la care să se pornească discuțiile, reușind ca împreună cu reprezentanții armelor din M.A.I. să ajungem la cea mai bună formă calitate-eficiență a uniformei de serviciu.

În acest sens, cele 3 modele au fost prezentate pentru Poliția Română, pentru Poliția de Frontieră și pentru aparat central M.A.I și structuri subordonate, conform H.G. emis în acest sens, fiecare armă din cadrul M.A.I. având posibilitatea să își stabilească propriul model cu specificații tehnice si estetice după cum consideră oportun.

Pentru a vă putea face o idee despre aspectul acestora o să postăm câteva imagini, cu titlu infirmativ, apropiate de ceea ce s-a prezentat astăzi:

  • Pentru structurile Aparatului Central al M.A.I. a fost prezentată o uniformă asemănătoare cu cea din imaginile de mai jos, nefiind forma finală și, bineînteles, putând fi agreată si de celelalte arme dacă acestia consideră oportun.
    • Putem spune că, din prezentarea efectuată pentru acest model, a reieșit faptul că materialele sunt calitative, însă nu toate elementele componente erau si estetice;

  • Pentru POLIȚIA ROMÂNĂ, a fost prezentat un model de uniformă tactică, de asemenea cu materiale calitative, estetică, având în componență materiale precum RIPSTOP la îmbrăcăminte sau GORETEX la încălțăminte.
    • Modelul de uniformă prezentat pare să fie ceea ce trebuie pentru nevoile actuale si misiunile desfășurate de către polițiștii români, mai având nevoie de mici ajustări, forma actuală fiind doar începutul unor discuții mai largi pe această temă.
      • IMAGINE CU TITLU INFORMATIV
  • Pentru structura Poliției de Frontieră, s-a mers pe un model asemănător uniformei FRONTEX, la prima vedere și discuții purtate fiind, din punctul nostru de vedere, cea mai OK din toate cele 3 tipuri de uniformă prezentate, atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere estetic și al eficienței utilizării acesteia.

IMAGINE CU TITLU INFORMATIV

Ca și concluzie generală, toate modele prezentate pot fi utilizate în activitatea zilnică, au caracteristici similare, culoare albastru închis, majoritatea elementelor componente fiind tactice și implicit, mult diferite față de ce există în acest moment în dotarea polițiștilor existând bluză cu mânecă scurtă si cu mânecă lungă, tricou, bluzon softshell, bluză scurtă intersezon, bocanci vară/iarnă, pantofi tactici vară și lista elementelor componente poate continua.

Bineînteles, că un alt subiect care interesează este cel privind alocarea sumelor necesare acordării normei de echipare, care mai mult ca sigur va începe să intre în dotarea polițiștilor încă din această vară, odată cu prima promoție a Academiei de Poliție și va continua cu promoțiile scolilor de agenti de poliție și frontieră, care vor apărea în teren cu modelele ce vor fi agreate în final.

Pe cale de consecință, toți polițiștii vor fi nevoiți să aibă normă completă de echipare, adică uniformă de serviciu și uniformă de reprezentare, acest lucru putând fi făcut în 1-2 ani de zile, timp în care există mai multe modalități de echipare în natură si/sau primire normă valorică, în bani, în funcție de activitatea deesfășurată de către fiecare lucrător în parte și natura structurii din care face parte.

Odată cu finalizarea proiectului și dotarea efectivă a angajaților cu noua uniformă, atunci când majoritatea colegilor vor avea normă de echipare completă și se va intra pe plata normei în bani, trebuie să menționăm faptul că se estimează și o crestere considerabilă a valorii acestei norme, de la 3140 lei cât este în acest moment, la aproximativ 5000 lei pentru noua uniformă, ceea ce se traduce într-un venit lunar al normei de echipare de aproximativ 400 lei/luna/polițist.

În vederea stabilirii unei uniforme cât mai aproape de nevoile noastre, având în vedere că reprezentanții M.A.I. așteaptă propunerile noastre pe forma finală a aspectului si caracteristicilor uniformei, vă rugăm să ne transmiteti propunerile voastre pe adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro până duminică, în cursul zilei de luni, după o analiză si centralizare a propunerilor primite, urmând să le transmitem către structurile care se ocupă de acest proiect pentru a fi luate în calcul.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL