După 4 ani de la prima solicitare a SIDEPOL, polițiștii primesc primele kit-uri de intervenție

Acum 4 ani, Sindicatul Democratic al Polițiștilor făcea primul apel la o dotare europeană pentru polițiștii români. Iată, că după 4 ani de solicitări și intervenții, I.G.P.R.-ul s-a trezit la ”realitate”.

Nici mai mult, nici mai puțin de 4 ani, atât a fost nevoie ca factorii decizionali din Poliția Română să ia decizia dotării polițiștilor cu kit-uri de intervenție specializate. Atunci militam(vezi comunicat) ca toate autospecialele să vină gata echipate, să nu mai fie nevoie de proceduri tergiversate și întârziate post achiziție de autovehicule, pentru ca astfel de dotări să intre în înzestrarea polițiștilor.

Desigur, că acest lucru de fapt nu s-a întâmplat, ci abia acum printr-o achiziție separată Poliția Română achiziționează ”Kituri prim-respondent”, desigur că acest termen de prim-respondent nu există în limbă română și nici nu are traducere în DEX, dar așa cum un vajnic ”influencer” ne spunea și pentru că ”ne simțim polițiști americani”, explicația este dată de faptul că acest termen provine din limba engleză și anume first responder, care în traducere corectă ar fi ”cel care intervine primul”.

Să trecem mai departe și anume la analiza acestei licitații postate la data de 15.03.2024 pe S.E.A.P. de către I.G.P.R.. Acordul-cadru presupune achiziția, sub forma unui kit de primă intervenție, a:

Atașăm mai jos specificațiile tehnice pe care aceste dispozitive sau articole ce vom compune kit-ul trebuie să le aibă:

În aceeași ordine de idei, anunțăm că tot Poliția Română a demarat licitații pentru achiziția de simulatoare tactice, aparate de testare în vederea depistării prezenței în organism a substanțelor psihoactive, scuturi antiglonț(pentru S.I.A.S. și S.A.S.), teste de salivă, aparate de observare pe timp de noapte și așa mai departe, toate acestea fiind publice pe site-ul SEAP.

Toate aceste investiții nu ar trebui să se oprească aici, în continuare existând lipsuri enorme în ceea ce privește capacitatea de intervenție a polițiștilor din stradă, aici referindu-ne strict la componenta logistică, fără a mai vorbi de cea umană sau de partea de organizare și funcționare, având în vedere faptul că nici până astăzi nu există o proiecție eficientă asupra activității de menținere a ordinii publice, în contextul în care avem în continuare simple patrule de 2 polițiști care asigură intervenția pe suprafețe astronomice, fiind încă în așteptarea unui răspuns cu privire la demararea proiectului pilot privind funcționare și organizarea structurilor mobile despre care am tot vorbit în ultimii ani.

Schimbarea suntem noi!

ECHIPA SIDEPOL