Îmbunătățiri pe linie logistică la Poliția Română

De-alungul timpului, cu ajutorul colegilor din mediul operativ, au fost identificate o serie de neajunsuri, deficiențe și probleme de ordin logistic pe care le-am documentat și le-am înaintat către conducerea ministerului și a Poliției Române. Plecând de la procesul de schimbare a uniformei și până la achizițiile de tehnică de intervenție am fost mereu prompți și ne-am expus punctul de vedere, iar în ultima vreme se poate remarca o altfel de abordare din partea reprezentanților instituției care au achiesat la o parte din propunerile noastre.

Vă vom prezenta în cele ce urmează stadiul unor propuneri transmise de organizația noastră sindicală către I.G.P.R. până la acest moment și/sau care au înregistrat anumite progrese(ULTIMA LISTĂ DE PROPUNERI):

  1. DOTAREA CU TERMINALE TETRA MOBILE A NOILOR AUTOSPECIALE – o deficiență veche de care ne-am izbit în ultimii 6 ani, timp în care au fost achiziționate numeroase loturi de autovehicule pentru structurile operative, majoritatea dintre acestea nefiind dotate cu niciun mijloc de radiocomunicații. Practic, polițiștii care astăzi au spre exploatare astfel de mașini nu au în afară de stația portabilă(personală, care are o autonomie scăzută și capacități tehnice implicit reduse în comparație cu un terminal mobil instalat) o altă modalitate de comunicare în standard TETRA. (VEZI SOLICITARE)În urma solicitării transmise către Direcția de Logistică, reprezentanții acesteia ne-au asigurat că pentru viitoarele autospeciale destinate structurilor de ordine publică și poliție rutieră se va găsi o soluție dintre cele propuse de noi, astfel:
    -montarea de kit-uri de instalare pentru terminale în standard TETRA, astfel încât să se poată monta ulterior terminalele deja existente la nivelul unităților de poliție fapt ce va permite și anumite economii;
    -montarea de terminale mobile pentru autospecialele de tip VAN care vor intra din nou în dotarea poliției după aproximativ 20 de ani de la ultima achiziție a unor astfel de autovehicule;
  2. DOTAREA CU DISPOZITIVE DE ACCESARE A BAZELOR DE DATE – o altă problemă a constituit-o lipsa mijloacelor moderne de accesare a bazelor de date în timp util și eficient. În prezent polițiștii apelează la stațiile portabile de comunicare pentru a accesa bazele de date, însă aceste dispozitive au capacități limitate de accesare, interogare și returnare a unor rezultate în vederea verificării unor aspecte operative. De aceea, am solicitat de mai multe ori ca I.G.P.R. să dispună achiziția de astfel de device-uri utile și extrem de necesare pentru polițiști.(VEZI SOLICITARE). Din fericire, în cursul acestei veri Poliția Română a lansat o licitație publică pentru achiziția de 10.000 de astfel de tablete, 4.000 fiind parte a unui proiect rutier cu fonduri nerambursabile, iar restul de 6.000 vor trebui achiziționate cu bani din bugetul instituției. 
    Pe de altă parte am identificat două probleme aici și anume, faptul că noile tablete nu sunt din categoria celor utilizate de forțele de ordine din întreaga lume, mai precis nu sunt rigidizate, iar montarea lor pe autospeciale se va putea face prin suport de tip ventuză. Fapt pentru care ne vedem din nou nevoiți să intervenim și să atragem atenția asupra faptului că noile tablete nu vor fi folosite în sălile de ședințe sau birouri ci pe stradă, iar dacă personalul medical al Serviciilor de Ambulanță sau personalul SMURD are tablete rigidizate, polițiștii de ce nu ar putea sau cum se explică această inversare de necesități?
  3. DOTAREA CU ARME CU GLONȚ DE CAUCIUC – deși am susținut întotdeauna dotarea cu mijloace de tip taser, se pare că acest demers bate pasul pe loc din cauza politicului care conduce cu excelență prin demagogie și populism, iar o parte din presă nu face decât să slujească acestei cauze prin care se încearcă decredibilizarea instituțiilor de ordine ale statului român și ”demonizarea” polițistului care indiferent de circumstanțe este terfelit pe marile ecrane de fiecare dată. Între timp, noi am propus, fără a exclude dotarea cu dispozitive de tip TASER, și achiziția și înzestrarea efectivelor de ordine publică ale poliției cu arme cu glonț de cauciuc sau bile cu piper. 
    Ni s-a confirmat faptul că la nivelul Poliției Române urmează stabilirea unei strategii pe această linie și în perioada următoarea achiziția unor astfel de arme neletale care să contribuie la întărirea capacității de intervenție a structurilor de ordine publică ale poliției.
  4. DOTAREA CU TOCURI DE PISTOL DEDICATE ȘI LANTERNE PENTRU ARMĂ – de asemenea instituția a dispus achiziția de tocuri de pistol și port încărcătoare dedicate, precum și lanterne pentru pistoalele de tip Beretta PX4 Storm achiziționate în anul 2020. Din nefericire, licitația a fost contestată, iar noile echipamente vor întârzia să apară. Trebuie precizat că tocurile inițiale cu care au venit noile pistoale au fost unele de slabă calitate, universale și care au dezamăgit din cauza faptului că nu au fost adaptate tipului și modelului de armă. Multe dintre acestea s-au rupt la nici 2 ani de la folosire, incomodează la mișcare și nu conferă siguranță. 

Desigur, în continuare există o serie lungă de dotări care așteaptă de ani de zile să intre în dotare polițiștilor sau care sunt insuficiente sau care sunt de proastă calitate ori inutile. Vom continua să menținem dialogul atât cu comanda Poliției Române, cât și cu cea a Direcției de Logistică, întrucât în ultima vreme s-a putut constata o altă abordare care ne face încrezători că se pot realiza îmbunătățiri de ordin logistic în perioada ce urmează. Vom înainta D.L. o nouă listă de propuneri și observații sperând ca în timp util să ne putem aștepta la alte noi achiziții în sprijinul polițiștilor.

Așteptăm în continuare propunerile voastre la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro .

SCHIMBAREA SUNTEM NOI, 

ECHIPA SIDEPOL.

Atasamente