Modificarea drepturilor de transport ale polițiștilor și militarilor la un pas de adoptare

În ziua de 08.02.2024, începând cu ora 09.00,   la sediul Ministerului Apărării Naționale, în baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, a avut loc o dezbatere publică având ca temă proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea HG nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, acest minister fiind de fapt și inițiatorul proiectului de modificare.

Organizatia noastră împreună cu colegii de la ROPOL, prin intermediul FSDR, a propus și de această dată, printre altele și menținerea în categoria beneficiarilor drepturilor de transport a personalului contractual, cu toate că această categorie beneficia pe prevederile actualei H.G. de decontarea cheltuielilor de transport, precum si modificarea art.9 alineatul (1), literele i)-j), prin eliminarea sintagmei ,,…și care locuiesc  împreună cu membrii de familie în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului” sau prin înlocuirea cu sintagma ,…și care locuiesc singuri sau împreună cu membrii de familie în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului”

(Adresă propuneri )

Mare parte a discuțiilor s-au axat pe faptul că reprezentanții M.A.I., cu toate că nu sunt inițiatorii acestui proiect, au achiesat la modificările și completările inițiate de către M.Ap.N., chiar dacă aceste modificări și completări elimină o parte substanțială dintre beneficiarii drepturilor de transport.

Mai mult M.Ap.N., chiar dacă este o structură militară, prin prisma calității de inițiator a unor proiecte legislative, care se aplică întregii familii ocupaționale apărare, ordine publică și securitate națională, contrar legislației incidente nu dă dovadă de transparență, prin refuzul tacit de a convoca ședințe ale Comisiei de Dialog Social, în cadrul cărora s-ar putea negocia/aborda unele aspecte de interes pentru toți angajații familiei ocupaționale.

În atare condiții Ministerul Apărării Naționale nu dă dovadă decât de opacitate dusă la extrem, funcționând pe dictonul ,, Ordinul se execută, nu se discută”, astfel că tot reprezentanții acestuia constată cu ,,stupoarea” că nu mai avem militari suficienți ca număr, fără a mai discuta de calitate, situație valabilă de altfel pentru toată familii ocupaționale apărare, ordine publică și securitate națională.

Toate aceste ajustări ale drepturilor anagajaților structurilor de forță nu va duce în timp decât la intrarea în incapacitate funcțională a acestor instituții, care, și așa, sunt erodate, pe fondul incapacității clasei politice de a crea un fundament legislativ în concordanță cu nevoile, atât ale angajaților, cât și ale societății civile – beneficiară, în mod direct, a serviciilor furnizate de către acest sistem.

Și ne mai mirăm, domnilor guvernanți, de ce nu se mai ,, înghesuie” nimeni să îmbrace uniforma militară., în rest, numai de bine!

Vezi comunicate anterioare:  HG privind transportul se vrea din nou modificat!

Decontul transportului pentru polițiști în derivă la M.A.I.

Se schimbă schimbarea privind drepturile de transport ale personalului M.A.I.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL!