Proiectul de modificarea a decontării transportului a ajuns la CES

Azi, 13.05.202, Ministerul Apărării Naționale a transmis Consiliului Economic și Social proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 1.198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

Vezi aici documentația proiectului transmis spre C.E.S.:

Anterior acestei etape de adoptare a hotărârii, organizația noastră a informat membrii despre această inițiativă de modificare, a făcut observații și a înaintat propuneri pe marginea acestui proiect, inclusiv prin participarea la ședințele de dialog social organizate în acest sens.

Vezi comunicate anterioare:

HG privind transportul se vrea din nou modificat!

Decontul transportului pentru polițiști în derivă la M.A.I.

Se schimbă schimbarea privind drepturile de transport ale personalului M.A.I.

Vezi propunerile SIDEPOL prin F.S.D.R. transmise C.S.D.R. pentru promovarea în cadrul C.E.S.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 1.198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională transmis către CES,  păstrează modificările discutate în cadrul ședințelor Comisiei de Dialog Social ce au avut loc atât la sediul M.A.I. cât și la sediul M.Ap.N.

Cele mai importante modificări, care contrar  propunerilor organizației noastre, au fost menținute în forma propusă de inițiator, se referă la:

– dreptul la decontarea cheltuielilor de transport săptămânal sau bilunar  doar de la domiciliu la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu, cu condiția ca militarul sau polițistul să locuiască împreună cu membrii de familie  în localitatea pentru care solicită acest drept. Se observă astfel că nu se mai acordă acest drept pentru deplasarea de la reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la reședință;

dreptul de transport zilnic nu mai poate fi cumulat cu compensația pentru chirie, însă rămâne dreptul cumulat pentru transportul săptămânal/bilunar;

eliminarea din categoria beneficiarilor drepturilor de transport zilnic, săptămânal și bilunar, a personalului contractual, cu toate că această categorie beneficia pe prevederile actualei H.G. de decontarea cheltuielilor de transport. Însă, pe ultima sută de metri, a fost inclus un articol nou care prevede ca personalul contractual să beneficieze de acest drept doar dacă este transferat sau detașat într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori reședință.

Susținem în continuare faptul că modificările aduse prin prezentul proiect de modificare, nu fac altceva decât să diminueze considerabil venitul și așa mic al polițiștilor, astfel că frustrările se vor accentua și va duce chiar la diminuarea numărului celor doritori să acceadă în profesiile de polițist sau militar.

Clasa politică trebuie să înțeleagă că nu pot face la nesfârșit economii pe spatele polițiștilor și militarilor, discriminându-i în raport cu celelalte profesii.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL!